Ministrul Valentin Popa anunță „toleranță 0” față de abaterile de la normele de etică și deontologie universitarăEducație

Ministrul Valentin Popa anunță „toleranță 0” față de abaterile de la normele de etică și deontologie universitară

       Accesări: 504

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a aprobat marți, 30 ianuarie, un ordin care prevede includerea în planurile de învățământ, pentru toate programele de studii universitare organizate în instituțiile de învățământ superior din sistemul național de învățământ, a cursurilor de etică și integritate academică.

​Începând cu anul universitar 2018-2019, cursurile de acest tip devin obligatorii în cadrul studiilor universitare de masterat și doctorat, deoarece în aceste cicluri de studiu creația individuală și cercetarea științifică au o pondere majoritară. Pentru studiile universitare de licență, cursul are deocamdată caracter opțional, întrucât partea de creație are o pondere mai mică.

Ordinul completează cadrul normativ existent, care până acum prevedea doar obligativitatea evaluării lucrărilor științifice sub aspectul eticii universitare, fără ca anterior să fie dobândite, în mod obligatoriu, competențele necesare pentru cei care le redactează.

După ce a scandalizat mediul academic cu declarațiile din ziua audierii în parlament, ministrul Valentin Popa a anunțat, în prima zi a mandatului său, că este adeptul abordării „Toleranță 0” față de abaterile de la normele de etică și deontologie universitară, iar emiterea acestui ordin constituie primul pas din mandatul său în această direcție.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

ȘTIRI