Ministrul Sănătății susține și promite continuarea investițiilor la noul spital municipal din FălticeniActualitate

Ministrul Sănătății susține și promite continuarea investițiilor la noul spital municipal din Fălticeni

       Accesări: 16

Vizită așteptată în contextul continuării investițiilor în sistemul medical local. Ministrul Sănătății s-a aflat joi la Fălticeni unde a inspectat lucrările executate la noul spital municipal. După un tur al principalelor saloane și secții ale viitoarei unități medicale, Sorina Pintea și-a exprimat susținerea pentru continuarea alocării de noi fonduri pentru ca spitalul să-și înceapă activitatea cel mai târziu în anul 2019.

Ea a declarat că investiţia la acest obiectiv va fi terminată cel mai târziu în cursul anului viitor.

În cursul aceleași vizite de la Fălticeni, de pe 24 mai, ministrul Sorina Pintea a promis că Ministerul Sănătății va aloca fondurile necesare însă nu poate spune dacă banii vor fi direcționați anul acesta sau anul viitor.

„Având în vedere faptul că mandatul meu este până în 2020 nu cred că se pune problema să nu fie terminat.”, a declarat ministrul sănătății”. „Alocările bugetare de la minister făcute de o comisie pe anumite criterii de eligibilitate care au fost foarte clare: terminăm lucrările deja începute, care au un stadiu de execuție foarte avansat. Estimez că spitalul din Fălticeni va fi gata anul viitor.”

În țară sunt mai multe lucrări începute în toată țara, iar unele dintre acestea au nevoie de fonduri urgente, așa cum și noul spital din Fălticeni are nevoie.

Lucrările la clădire s-au încheiat, iar acum este nevoie de fonduri pentru dotările medicale, în timp ce pentru dotările nemedicale va fi demarată cât mai rapid procedura de licitație.

„Am ales să finanţăm lucrările care sunt aproape terminate şi pe care încercăm să le dăm în folosinţă cât mai repede. Eu estimez că anul viitor, acum depinde şi de rectificările bugetare.”, a declarat ministrul Pintea. „Totodată mărturisesc că n-aş cere rectificare bugetară pentru construcţie, aş face pentru programele de sănătate care au fost mai puţin finanţate anul acesta, dar niciodată nu se ştie”.

Ministerul Sănătăţii a alocat în acest an 11 milioane de lei pentru noul spital municipal Fălticeni, astfel încât lucrările de montaj și construcție, destinate clădirii unității medicale, să fie finalizate.

Sorina Pintea este de părere că şi oamenii din zona Fălticeniului au nevoie de o asistenţă medicală “normală” şi de un spital care să ofere condiţii corespunzătoare, adăugând că dacă în acest an nu vor fi rectificări bugetare, anul viitor sigur vor fi repartizate fonduri pentru finalizarea investiţiei de la Fălticeni din alocările bugetare pentru investiţiile pe care le are ministerul pentru finanţarea spitalelor.

Ministrul s-a arătat impresionat de calitatea lucrărilor și că spitalul merită finalizat.

„Chiar sunt impresionată. Mărturisesc că nu mă aşteptam ca Spitalul din Fălticeni să fie atât de mare.”, a declarat Pintea. „Îmi menţin părerea că poate numărul de paturi este cam mare, dar dacă adresabilitatea va creşte şi probabil va creşte pentru că întotdeauna nişte condiţii şi medici buni aduc şi pacienţi. Lucrurile cred că vor intra în normal. Până la urmă este un lucru bine făcut şi cred că merită finalizat”.

Minisitrul Sănătății consideră că spitalul din Fălticeni, început în anul 1991, ar fi fost gata demult dacă nu s-ar fi politizat.

Sorina Pintea a mai spus că a fost și în spitalul vechi și că oamenii și orașul au nevoie de un nou spital.

„S-a încercat să se politizeze cam tot și nu s-au dat bani aici că era PSD, am dat dincolo că era PNL și tot așa s-au perindat la conducere diverse partide. Până la urmă trebuie să ne obișnuim că sunt anumite zone precum educația, sănătatea pe care nu ar trebui să le politizăm excesiv.”, a arătat ministrul Pintea. „Până la urmă și Fălticeniul are nevoie de un spital. Am fost la spitalul vechi și nu este în regulă. Și oamenii de aici au nevoie de o asistență medicală normală și este lăudabil că oamenii aceștia s-au luptat, au adus fonduri, m-au determinat să continui lucrările dar am spus că criteriile au fost terminarea lucrărilor începute”, a spus ministrul.

La rândul său, managerul Spitalului municipal Fălticeni, medicul Vlad Morariu, a declarat că la noua clădire a unităţii spitaliceşti s-au cheltuit până în prezent 53 de milioane de lei pentru lucrări. Necesarul estimat inițial a fost de 57 de milioane de lei, sumă care este însă acoperită din alocarea bugetară de 11 milioane de lei din anul acesta.

El a spus că suma care rămâne, de 2,3 milioane de lei, va fi utilizată pentru a demara procedurile de licitaţie pentru achiziţia dotărilor nemedicale, urmând să fie făcută o evaluare cât mai exactă a sumei de care are nevoie spitalul pentru dotările medicale, apoi să se solicite Ministerului Sănătăţii fondurile pentru acest tip de dotări.

Morariu a mai spus că, după primele estimări, ar fi nevoie de aproximativ 27 de milioane de lei pentru dotările medicale.

Noul spital municipal va avea 5 saloane de operații, 3 saloane post operatorii și 250 de paturi pentru pacienți.

Maternitatea și Secția Pediatrie vor fi relocate în noul spital.

Spaţiul în care funcţionează în prezent Maternitatea Fălticeni va fi mutat Compartimentul de Îngrijiri Paliative de la Vadu Moldovei, pentru care se are în vedere creşterea numărului de paturi, în condiţiile în care solicitările pentru acest tip de îngrijiri sunt numeroase.

ȘTIRI