Ministrul Sănătății confirmă alocarea fondurilor pentru dotările medicale ale noului spital din FălticeniSănătate

Ministrul Sănătății confirmă alocarea fondurilor pentru dotările medicale ale noului spital din Fălticeni

       Accesări: 1398

Noi fonduri pentru cel mai important obiectiv din municipiu. Spitalul Municipal Fălticeni are asigurați banii pentru dotarea cu tehnică medicală de ultimă generație. Ministrul Sănătății a confirmat vinerea trecută, în cadrul unei conferințe de presă, în care a prezentat principalele proiecte investiționale pentru acest an, alocarea sumelor necesare în vederea achiziției aparaturii medicale în mai multe unități sanitare din țară.

Printre unitățile enumerate se află și noul spital din Fălticeni, unitate începută în urmă cu aproape 30 de ani.

Sorina Pintea a amintit că au fost alocate și fondurile pentru finalizarea clădirii.

„Vom investi masiv în unitățile sanitare, astfel încât să creem condițiile necesare ca medicii să poată oferi pacienților un act medical de calitate.” , a declarat Sorina Pintea, în cadrul conferinței de presă. „Am spus că dorim să finalizăm investițiile începute. Discutam de spitalul din Fălticeni, care a fost început în 1990. Anul acesta am alocat bani pentru finanțarea finalizării lucrărilor și dotarea cu echipamente.”

4,5 milioane de lei pentru scările de evacuare

Prima alocare de fonduri din acest an, de la Ministerul Sănătății, pentru noul spital, se ridică la 4,5 milioane de lei.

Banii sunt utilizați pentru construirea celor trei scări de evacuare la incendiu, conform legislației și normelor ISU.

Termenul de finalizare este de 6 luni. Lucrările au început în luna aprilie și ar trebui încheiate în octombrie 2019.

Sorina Pintea este unul dintre cei trei miniștri ai sănătății care au vizitat noul spital din Fălticeni, ale cărui lucrări au început în anul 1990.

Ministrul sosea aici anul trecut, pe 24 mai, după finalizarea investițiior la clădirea unități medicale.

Ea afirma că Ministerul Sănătății vrea să termine lucrările începute la spitale pentru a fi deschise.

„Având în vedere faptul că mandatul meu este până în 2020, nu cred că se pune problema ca spitalul din Fălticeni să nu fie terminat.”, declara la acea dată Sorina Pintea, ministrul sănătății”. „Alocările bugetare de la minister sunt făcute de o comisie, pe anumite criterii de eligibilitate care au fost foarte clare: terminăm lucrările deja începute, care au un stadiu de execuție foarte avansat. Am ales să finanțăm lucrările aproape terminate şi pe care încercăm să le dăm în folosință cât mai repede cu putință.”

Dotări moderne în valoare de 30 de milioane de lei

În ceea ce privește echiparea spitalului, dotările nemedicale (mobilier, aparatură electrocasnică, perdele, lenjerii, veselă) sunt deja licitate. Necesarul se ridică la 5,7 milioane de lei, banii urmând să fie alocați de către Ministerul Sănătății.

La partea de echipamente medicale, aparatura este în curs de achziționare.

Medicul Vlad Morariu susține că noul spital va beneficia de cele mai nou instrumentar și cele mai avansate tehnologii în domeniu.

Costul aparaturii se ridică la 25 de milioane de lei, adică jumătate din suma pe care Ministerul Sănătății a alocat-o în ultimii șase ani pentru finalizarea clădirii spitalului.

ȘTIRI