Ministrul Educației și-a dat demisia: Fălticeneanul Valentin Popa părăsește instituția după 9 luni de mandatActualitate

Ministrul Educației și-a dat demisia: Fălticeneanul Valentin Popa părăsește instituția după 9 luni de mandat

       Accesări: 931

Decizie neașteptată pentru un înalt funcționar al statului. Ministrul Educației, Valentin Popa, și-a prezentat joi demisia. Decizia vine pe fondul unei discuţii purtate în cursul dimineții cu Liviu Dragnea, în biroul său de la Camera Deputaţilor.

În ultima perioadă au tot circulat informații privind schimbarea unor miniștri.

Demisia lui Valentin Popa pornește de la nemulțumirile exprimate de UDMR la adresa modificării ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor.

Membrii UDMR nu au privit cu ochi buni situația creată de ministrul Educației, pe care l-au acuzat că a schimbat metodologia predării limbii române, pentru clasele primare, care studiază în limbile minorităților.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Valentin Popa a precizat că nu au fost făcute presiuni să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei.

El susține că a luat această decizie pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor și că timp de 28 de ani nu s-a luat vreo măsură pentru ca aceşti elevi să înveţe mai bine limba română.

„Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev.

Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română.”, afirmă Valentin Popa.

„Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes.

Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci – şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero.

Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat.”

La rândul său, preşedintele UDMR a declarat miercuri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD-ALDE.

Liviu Dragnea afirma, joi, că a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile minorităţilor şi a adăugat că, de data aceasta, liderul UDMR, Kelemen Hunor, are dreptate când spune că nu va discuta alte proiecte cu cei din coaliţia de guvernare până nu sunt rezolvate problemele din Educaţie.

Valentin Popa demisionează din funcția de Ministru al Educației după 9 luni de mandat.

Originar din Fălticeni, fostul rectorul la Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost susținut de organizația PSD Suceava care l-a propus pentru cea mai înaltă funcție din domeniul învățământului.

Valentin Popa a fost conferențiar, profesor doctor inginer şi conducător de doctorat.

ȘTIRI