Ministrul agriculturii îl susține pe Gheorghe Flutur în proiectul dezvoltării exporturilor de carne din judeţul SuceavaActualitate

Ministrul agriculturii îl susține pe Gheorghe Flutur în proiectul dezvoltării exporturilor de carne din judeţul Suceava

       Accesări: 297

Dezvoltarea județului Suceava este una din prioritățile Consiliului Județean. Ținta administrației actuale este desfacerea produselor autohtone pe piețele de export, președintele Gheorghe Flutur urmând să inițieze primele demersuri în acest sens. Acestea se vor concretiza într-un proiect care vizează dezvoltarea Aeroportului Ştefan cel Mare în vederea asigurării condițiilor pentru transporturi aeriene de tip cargo.

Proiectul, ce are în vedere creșterea  exporturilor de carne din județul Suceava în ţările arabe.

Prezent miercuri la Suceava, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că susţine ideea preşedintelui CJ Suceava, și că la rândul său face eforturi mari pentru ca produsele româneşti să poată intra pe pieţele externe.

La întâlnirea organizată la Palatul Administrativ cu fermierii, agricultorii şi primarii din judeţul Suceava, ministrul afirma că s printre pieţele vizate pentru exporturi de carne sunt cele din ţările arabe.

Achim Irimescu a explicat că în perioada următoare oficiali din mai multe ţări arabe vor sosi în țara pentru discuţii legate de dezvoltarea importurilor de carne din ţara noastră, aceştia urmând să viziteze şi judeţul Suceava.

„Facem eforturi foarte mari şi eu personal am reuşit să deschidem piaţa în Iordania. Sunt o mulţime de ţări arabe care nu au cum să producă, pentru că efectiv au piatră, şi s-au orientat către România. Urmează să vină ministrul din Arabia Saudită, pentru că eu vreau să deschid această piaţă pentru a reduce presiunea pe preţuri. Şi îl vom aduce şi aici în judeţul Suceava”, a declarat ministrul Achim Irimescu. ”De asemenea, vor mai veni şi oficială din Iordania, Kuweit, Qatar, şi chiar din Iran. Şi mă bucur că domnul preşedinte Gheorghe Flutur are o idee foarte bună cu acel proiect integrat, prin care să facem un hub pentru transporturi cargo, pentru a exporta carcase de carne.”

La întrunirea de ieri, Ministrul Agriculturii le-a transmis fermierilor suceveni că pentru a reuşi să-şi valorifice produsele pe aceste noi pieţe, va fi necesar ca să se asocieze.

Gheorghe Flutur susține că are deja în vedere un proiect de modernizare pentru Aeroportul ”Ştefan cel Mare” ce va permite amenajarea unui nou terminal pentru transporturi de tip cargo. Viitoarea investiție vine în sprijinul dezvoltării afacerilor producătorilor suceveni care vor putea să-și comercializeze produsele direct pe pieţele externe.

„Aici în Suceava avem un aeroport modernizat şi vom putea ieşi pe pieţele externe.”, explică șeful administrației județene. ”Am vorbit cu domnul ministru despre un proiect mai vechi pe care l-am avut. Vrem să începem un proiect pilot cu exporturi de carne de oaie.”

Ministrul Agriculturii a subliniat că exportul de carcase de carne reprezintă o soluţie mult mai bună pentru România, comparativ cu exporturile de animale vii.

De asemenea, ministrul le-a vorbit și despre planurile imediat următoare ale ministerului care își propune deschiderea de noi pieţe pentru export  precum S.U.A, Japonia sau Coreea de Sud.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în cadrul întâlnirii de miercuri, unde a participat și Ministrul Agriculturii, că este convins că fermierii suceveni vor putea înfiinţa asociaţii puternice, care vor facilita furnizarea produselor locale pe pieţele externe.

ȘTIRI