Mii de pelerini au venit la hramul Mănăstirii SlătioaraReligie

Mii de pelerini au venit la hramul Mănăstirii Slătioara

       Accesări: 1494

Zi de mare sărbătoare pentru ortodocșii pe stil vechi. Pelerini din țară și străinătate au venit la Mănăstirea Slătioara cu ocazia praznicului Schimbării la Față, când este serbat hramul așezământului monahal. Sâmbăta trecută câteva mii de persoane au asistat la slujba săvârșită de numeroși arhierei, preoți și diaconi.

Evenimentul religios a început de vineri după-amiaza cu slujba Privegherii care s-a încheiat spre miezul nopții.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Î.P.S Vlasie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, alături de arhiereii Sfântului Sinod și zeci de preoți. Ca în fiecare an, la hramul mănăstirii au fost invitați oaspeți din străinătate, clerici ai bisericilor surori din Grecia, Basarabia și Rusia.

Au slujit împreună cu Mitropolitul Vlasie, Î.P.S. Agatanghel, P.S. Antim și P.S. Gheorghe, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse din diaspora, dar și Î.P.S. Fotie, P.S. Ambrozie și P.S. Clement, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Grecia.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Slujba s-a desfășurat în paraclisul din incinta mănăstirii, în timp ce în biserica din complexul monahal alți preoți au săvârșit Sfânta Liturghie. În tot acest timp, pelerinii s-au putut închina la racla cu moaștele Sfântului Ierarh Ghlicherie Mărturisitorul, așezată în exteriorul mănăstirii.

Câteva mii de persoane au asistat la slujba religioasă care s-a încheiat cu predicile Înalt Prea Sfințiților Vlasie, Agatanghel și Fotie. Aceștia au subliniat semnificația și importanța sărbătorii în viața bisericii și a creștinilor pe care i-au îndemnat să aibă o viață plină de virtuți, potrivit învățăturilor lăsate de Iisus Hristos.

În semn de mulțumire și dragoste frățească, Î.P.S. Agatanghel i-a dăruit Mitropolitului Vlasie icoana cu Sfântul Filaret, marele apărător al Ortodoxiei în fața ereziei ecumeniste.

După cuvântul de învățătură, șase preoți au purat racla Sfântului Ghlicherie în procesiune, biserica mănăstirii fiind înconjurată, în răsunetul clopotelor, de arhierei, preoți și diaconi. Mai apoi clericii cât și pelerinii au fost invitați la obișnuita agapă.

Mănăstirea Slătioara a fost construită în urmă cu 70 de ani prin truda preotului Glicherie și ieromonahului David.

Lăcașul are o istorie zbuciumată, presărată cu încercări grele, necazuri și lipsuri pentru cei care au ctitorit chinovia de călugări. După căderea comunismului, aici s-a oficializat sediul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi.

În urmă cu aproape 20 ani, Sfântul Sinod l-a canonizat pe Ierarhul Glicherie. Ortodocșii de stil vechi îl prăznuiesc pe data 15 iunie (stil vechi) / 28 iunie (stil nou), motiv pentru care pelerinii revin an de an la Mănăstirea Slătioara.

Altă sărbătoare importantă pentru așezământul monahal din comuna Râșca este ziua Sfântului Haralambie. În biserica mănăstirii se află părticele din moaștele mucenicului sărbătorit pe 10 februarie. Creștinii participă în număr mare mai ales că după slujbă ei pleacă acasă cu aghiasmă mică pentru izbăvire de boli.

ȘTIRI