Meșterul Ceasului Global din Fălticeni s-a stins din viață. Costică Dulgheriu ne-a părăsit la 78 de aniLocal

Meșterul Ceasului Global din Fălticeni s-a stins din viață. Costică Dulgheriu ne-a părăsit la 78 de ani

       Accesări: 6406

A plecat la ceruri. Maistrul Costică Dulgheriu s-a stins din viață miercuri. El este cel care a dat formă simbolului amplasat în centrul municipiului Fălticeni.

A fost răpus de boală, la vârsta de 78 de ani, pe patul de spital.

Membrii familiei, rudele, prietenii și câțiva apropiați l-au condus sâmbătă, pe ultimul drum pe maistrul principal Costică Dulgheriu.

S-a născut pe 25 martie 1941 și a urmat cursurile școlii primare în satul natal, iar apoi liceul la Fălticeni.

Studiile le-a încheiat cu media 10, la Școala de maiștri din Timișoara. Timp de 40 de ani a fost angajatul mai multor întreprinderi, unde s-a remarcat prin seriozitate.

Cel mai important proiect pe care l-a realizat este Ceasul Global din Fălticeni, după modelul de la Berlin, Weltzeituhr, pe baza unui set de fotografii adus de primarul orașului.

El a făcut mai întâi schițele, apoi carcasa, piesele din fier interioare și toate celelalte elemente, sistemul solar, mecanismul rotativ și piesele semitransparente ale orelor.

Ceasul Global l-a realizat în curtea Filaturii din Fălticeni, timp de cinci luni, prelucrând tone de oţel inoxidabil.

În același proiect au lucrat alți opt angajați ai fabricii.

Una dintre idei, binevenită, la construirea obiectivului a venit de la soția lui, Ecaterina Dulgheriu, care a sugerat ca soarele şi tot sistemul solar să se sprijine pe Coloana Infintului, piesă reprodusă la scară mică, după opera lui Constatin Brâncuși.

Ceasul global din Fălticeni

Original din satul Ciumulești, comuna Vadu Moldovei, maistrul principal Costică Dulgheriu a fost creierul operaţiunii, omul care a făcut posibilă şi a materializat dorinţa primarului Costică Arteni.

Ceasul a fost montat în primăvara anului 1985, de atunci devenind un simbol al orașului Fălticeni.

Costică Dulgheriu a fost un bun familist și tată a doi copii, Daniel și Dalila.

Dalila Dulgheriu

Stabilită la București, Dalila Dulgheriu este prima femeie cameraman din România. De ani buni face parte din echipa ProTV și este implicată în mai multe proiecte de televiziune și cinema.

Maistrul principal Costică Dulgheriu este cunoscut și ca inventator.

Din peste 20 de invenții realizate de-a lungul vieţii, două au ajuns în producția de serie: strungul pentru bare de aluminiu şi maşina de găurit tole.

Maistrul principal Costică Dulgheriu

Ca o recunoaștere a meritelor și a muncii depuse, maistrul a fost recompensat, la vârsta de 77 de ani, cu o distincție în cadrul Galei Comunității Fălticenene.

Costică Dulgheriu a fost înmormântat sâmbătă, 24 august.

Funeraliile au avut loc la cimitirul Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Tâmpești.

Dumnezeu să-l ierte!

Ecaterina și Costică Dulgheriu

ȘTIRI