Accesări: 104

poarta-taraneasca-radaseni

Omul gospodar nu-și face vara doar sanie. În Rădășeni sezonul estival este momentul perfect pentru ridicarea noului simbol al localității. Se lucrează de zor și se speră ca spre sfârșitul acestei luni să fie gata pentru montaj.

Pentru că era veche și risca să se prăbușească la un vânt mai puternic, poarta din lemn ce delimita comuna de orașul Fălticeni va fi înlocuită cu una mai trainică, dar la fel de frumoasă.

Noua creație este lucrată de meșteri din Maramureș. Realizată din stejar masiv, într-un atelier din satul Mara, de la poalele Munților Gutâi, lângă Sighetul Marmației, poarta țărănească va fi așezată pe același amplasament ca și până acum. Diferența este că elemente de fixare sunt metalice.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Va fi ceva mai impunătoare decât exemplarul de până acum și, spun autoritățile locale, cel puțin la fel de frumoasă.

”Mulțumim lui Dumnezeu că nu a căzut până acum. Poarta avea ceva vechime de când a fost pe acest loc”, ne-a spus primarul Neculai Perju. ”Pentru că nu a fost pusă pe soclu de beton s-a deteriorat. Stâlpii, îngropați în pământ, au putrezit. Chiar dacă în trecut s-a făcut o consolidare, poarta abia se mai ținea din încheieturi”.

Vechea poartă are aproape 30 de ani și ar fi rămas și astăzi în același loc dacă nu ar fi reprezentat un pericol. Demontate cu grijă, elementele din lemn nu au fost aruncate, ci revizuite și depozitate.

Noua poartă țărănească ce va întâmpina trecătorii va fi ceva mai impunătoare. Va avea o deschidere de 9 metri, față de numai 7 și va fi ornată doar cu motive populare moldovenești, unele din ele regăsite și în trecut.

”Exista pericolul să cadă la un vânt mai tare.”, mai spune edilul șef al comunei Rădășeni. ”Am avut emoții în perioada de iarnă și putea să cadă pe ceva pe o mașină sau oameni. Încă de anul trecut ne-am gândit să o schimbăm. Acum i-a venit rândul.”

Sculptorii maramureșeni care făuresc poarta Rădășenilor sunt aceiași care au creat poarta din lemn de la mănăstirea și așezământul filantropic Bogdănești, aflată sub păstorirea preotului Gheorghe Loghinoaia.

Poarta din lemn va purta stema comunei, mărul cu spicele aurite și va costa 100.000 de lei, sumă care include manopera, transportul și montajul.

Nostalgicii trebuie să știe că poarta veche va fi continua să existe. Primarul Neculai Perju spune că aceasta ar putea fi amplasată la intrarea spre fosta Cabană Rădășeni.

Rudy Hödl

ȘTIRI