Merii și perii au înflorit în septembrie. Livezi pline de culoare la Vadu Moldovei, Rădășeni și FălticeniActualitate

Merii și perii au înflorit în septembrie. Livezi pline de culoare la Vadu Moldovei, Rădășeni și Fălticeni

       Accesări: 1933

Parfum de primăvară la început de toamnă calendaristică. Pomii au dat în floare în primele zile ale lunii septembrie, pe mai multe plantații pomicole din zona Fălticeni. Fenomenul este întâlnit tot mai des în ultimii ani, atât la sâmburoase (vișin, cireș, prun), cât și la semințoase (măr, păr).

S-a întâmplat și anul acesta.

În livada unor tineri antreprenori din Vadu Moldovei, merii au flori lângă fructe. Copacii tineri au înflorit, exact ca primăvara.

Meri înfloriți și în unele livezi din Rădășeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Fenomenul s-a manifestat atât pe plantații cu pomi sădiți acum mai bine de un deceniu, dar și în livezi tinere. Atât livezile de măr, cât și cele de păr sunt încărcate cu flori.

Priveliștea este frumoasă, spun proprietarii, dar prezența florilor nu este de bun augur.

Pentru a nu afecta fructele, pomicultorii au fost nevoiți să scuture pomii de flori.

Același fenomen este semnalat și în două livezi particulare din Fălticeni. Livezile plantate acum 3-4 ani au dat în floare. Nu este pentru prima dată când plantațiile au roade, flori și parfum la început de toamnă.

Specialiștii spun că fenomenul se manifestă pe fondul încălzirii, primele cinci zile ale lunii septembrie înregistrând temperaturi peste media perioadei.

În urmă cu patru ani, pe fondul zilelor foarte calde din decembrie, copacii din grădinile fălticenenilor au înflorit.

Acum șase ani în urmă, în luna octombrie, Pe mai multe străzi din municipiu, dar și în Parcul Prefecturii, înfloreau castanii.

ȘTIRI