Mențiune și locul 4 pentru fălticeneanca Larisa Andreea Pălie la Olimpiada Internațională de LecturăActualitate

Mențiune și locul 4 pentru fălticeneanca Larisa Andreea Pălie la Olimpiada Internațională de Lectură

       Accesări: 252

EXCLUSIV!

A încheiat cu fruntea sus. Fălticeneanca Larisa Andreea Pălie bifează un nou succes în cadrul competițiilor școlare. După locul secund obținut la Olimpiada Națională de Limba Română și media 10 la Bacalaureat, eleva Colegiului Național ”Nicu Gane” a reușit să obțină prima mențiune la Olimpiada Internațională de Lectură, desfășurată între 30 august și 4 septembrie la Constanța.

Aflată la prima participare la un concurs între națiuni, Larisa s-a clasat pe locul IV în concurs.

În urma susținerii probei scrise și orale, eleva din Fălticeni a primit 54,16 puncte din 60 posibile, adică echivalentul notei 9,03. Bătălia pentru primul loc a fost foarte strânsă, diferența dintre locurile I și IV fiind de numai de 1,40 puncte.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Locul întâi la Olimpiada Internațională de Lectură a revenit unui alt elev din județul Suceava.

Daniela Petrovici de la Colegiul Național ”Petru Rareș” a reușit să se impună în concurs cu nota 55,56.

Competiția s-a adresat elevi din țară și străinătate care studiază literatura comparată formal sau nonformal. Întrecerea se desfășoară pe niveluri de vârstă și de pregătire, potrivit competențelor de lectură dobândite de elevi în context formal sau nonformal și în acord cu practicile competiționale internaționale.

”A fost o experiență deosebită. Nu m-am așteptat la un premiu, pentru că am fost într-o competiție pe domeniu care nu este al meu.”, ne-a declarat Larisa Andreea Pălie. ”Nu credeam că, după un loc doi la Olimpiada Națională și media 10 la Bacalaureat, mai vine un premiu. Chiar nu am sperat la asta. Premiul este o confirmare la tot ceea ce a fost liceul.”

Subiectele la Olimpiada Internațională de Lectură nu au fost deloc ușoare.

Concurenții au avut la proba scrisă au de făcut exerciții pe text, din opera unui autor străin, și un reportaj. La dispoziție au avut un timp de lucru de trei ore. Formatul competiției a inclus cursuri și dezbateri susținute sau moderate de profesori din învățământul superior și din învățământul preuniversitar din țară și din afara acesteia, cu autoritate științifică și experiență în domeniul didacticii lecturii.

Eleva Colegiului Național ”Nicu Gane” i-a avut ca și concurenți pe alți 20 de elevi din România, Bulgaria, Serbia și Turcia.

Printre participanți s-au numărat și ocupanții locurilor 1 și 3 de la Olimpiada Naționată de Limba Română. Marea satisfacție pentru fălticeneanca Larisa Andreea Pălie este faptul că și-a luat ”revanșa” în fața elevei de la Cluj, câștigătoarea olimpiadei din luna august, pe care a devansat-o în cadrul întrecerii internaționale des

”Sunt foarte fericită și mândră!”, ne-a spus eleva olimpică din Fălticeni. ”Bucuria este mult mai mare pentru că i-am întrecut pe toți cei care au participat la Olimpiada Națională. Am reușit să-i întrec aici!”

La ambele secțiuni, participanții au apelat atât la conținuturile specifice disciplinelor din domeniul limbii și literaturii, cât şi la cultura lor generală, la experiența și la competența lor de lectură.

Olimpiada Internațională de Literartură s-a desfășurat la Constanța, aceasta fiind adresată elevilor din clasele a VII-a – a XII-a.

Competiția a fost organizată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, în parteneriat cu universități din țară și străinătate, cu edituri, organizații nonguvernamentale și instituții de cultură.

Rudy Hödl

ȘTIRI