Menţiune pentru Colegiul Naţional „Nicu Gane” la etapa națională a  Concursului „Tinerii Dezbat”Educație

Menţiune pentru Colegiul Naţional „Nicu Gane” la etapa națională a Concursului „Tinerii Dezbat”

       Accesări: 102

La sfârşitul săptămânii trecute, la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu s-a desfăşurat etapa Națională a Concursului „Tinerii Dezbat”, aflat la a V-a ediție, cel mai amplu concurs de dezbateri adresat elevilor din România.

„Concursul se adresează elevilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a din toate unitățile de învățământ preuniversitar, fiind un campionat național de dezbateri educaționale care contribuie la formarea, dezvoltarea şi exersarea competenţelor de comunicare şi a atitudinilor social-civice democratice necesare tinerei generații pentru participarea activă la viaţa socială. Concursul este structurat pe echipe formate dintr-un număr de trei elevi, aceștia fiind puși în situația de a pune în valoare „pro” și „contra” argumente diferite pentru ambele fațete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deși bine intenționati, pot fi în dezacord. „Tinerii Dezbat” este o olimpiadă a înțelegerii și promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exercițiu al unei atitudini deschise către diferențe sociale, etnice și de gen. „Tinerii Dezbat” este locul în care putem crește avocații, politicienii, intelectualii și cetățenii de mâine” spun organizatorii programului.

Concursul este organizat de Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Agenţia Naţională pentru Rromi, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Fundaţia Dignitas şi Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

La startul competiției naționale din orașul lui Brâncuși s-au aliniat 34 echipaje, printre care și echipa Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni, care a reprezentat cu cinste județul Suceava la actuala ediţie a „olimpiadei de debate”. Echipajul de la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni a fost format din elevii Xenia Iacob, Miluța Ailenei și Andrei Tofan (toți în clasa a XI-a), coordonați de prof. Ioan Caulea.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Chiar dacă s-au calificat în premieră la competiţia naţională Tinerii Dezbat, echipa elevilor din Fălticeni a ocupat un onorant loc 6, obținând o mențiune – cea mai bună clasare a unei echipe sucevene în cele 5 ediții. Bucuria a fost completată de câştigarea unei mențiuni și la vorbitori de către Xenia Iacob (ținând cont că au fost 102 participanți, membri ai celor 34 de echipe de debateri).

Cele două moțiuni (teme de discuție) dezbătute în cele 2 zile (14-15 iunie), sub forma jocului de rol argumentativ pro-și contra („meci” în limbajul debate-ului), au fost următoarele: „Ar trebui ca locurile speciale în licee să se acorde preferențial fetelor rrome?”; şi „Ar trebui să fie interzisă susținerea politicienilor de către reprezentanți ai cultelor religioase?”.

„Un astfel de concurs dezvoltă în rândul tinerilor capacitatea de a lucra în echipă, de a face documentare riguroasă, de a identifica surse credibile de informații, de a construi discursuri publice de impact. În acest context, elevii vor fi determinați să emită judecăți folosind criterii obiective, și totodată, să apere o poziție folosind argumente susținute de dovezi și nu de simple opinii”, ne-a declarat profesorul  Ioan Caulea, coordonatorul echipei fălticenene și al Clubului de dezbateri „Logos” de la Colegiul Național „Nicu Gane”.

ȘTIRI