Membrii Coralei „Leon Băncilă” din Fălticeni au participat la ceremonia dedicată Zilei Imnului NaționalActualitate

Membrii Coralei „Leon Băncilă” din Fălticeni au participat la ceremonia dedicată Zilei Imnului Național

       Accesări: 785

Invitați la un eveniment oficial. Membrii Coralei „Leon Băncilă” din Fălticeni au participat luni la Ziua Imnului național, manifestare organizată la Suceava. Formația vocală a fost invitată de prefectul Mirela Adomnicăi să ia parte la ceremonialul desfășurat în Piața Tricolorului.

Soliștii, aflați sub bagheta dirijorului Alexandru Semeniuc, au intonat, în cadrul evenimentului imnul de stat al României.

În completarea programului manifestării, Corala „Leon Băncilă” a interpretat cântecul „Răsunetul Ardelului”, una dintre cele mai cunoscute lucrări muzicale în domeniu.

Din formație au făcut parte și câteva eleve ale Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Corala „Leon Băncilă” a ținut să mulțumească directorului Dan Popescu pentru deschidere, susținere și colaborare, cât și primarului Cătălin Coman pentru sprijinul important pe care îl oferă grupului vocal.

La Ziua Imnului Național au participat prefectul Mirela Adomnicăi, vicepreședintele Consiliului județean Marin, subprefectul Silvia Boliacu, Gheorghe Niță și Lucian Harșovschi, viceprimarul municipiului Suceava.

Manifestarea a început cu o rugăciune pentru poporul român, rostită de un sobor de preoți, după care a fost amintită istoria imnului național al României, prezentată de câțiva elevi de la Școala Gimnazială Nr.1 din Suceava.

Au urmat alocuțiunile oficialităților, care au făcut apel la reînvierea patriotismului în rândul românilor.

Evenimentul a fost organizat de Garnizoana Suceava, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Bogdan Vodă”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” şi Primăria Suceava.

Manifestarea s-a încheiat cu prestația Coralei „Leon Băncilă” din Fălticeni.

Imnul „Deșteaptă-te române” a fost interzis aproape jumătate de secol după instaurarea regimului comunist, iar după decembrie 1989 a fost ales Imnul Național al României, consfințit prin Constituția din anul 1991.

La originea compoziției imnului național este poemul patriotic “Un răsunet” de Andrei Mureșanu, pe o melodie selectată de Anton Pann. Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență (1877-1878), în Primul Război Mondial, la Marea Unire din anul 1918, dar și în cel de-al Doilea Război Mondial.

ȘTIRI