Medicii de familie din Fălticeni pot recomanda dozarea hemoglobinei glicozilate bolnavilor cu diabet zaharatSănătate

Medicii de familie din Fălticeni pot recomanda dozarea hemoglobinei glicozilate bolnavilor cu diabet zaharat

       Accesări: 883

În urma unei decizii a conducerii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, emisă în cursul zilei de marți. 17 septembrie, medicii de familie din Fălticeni aflați în relație contractuală cu CAS Suceava pot recomanda dozarea hemoglobinei glicozilată pentru bolnavii cu diabet zaharat, o investigația paraclinică necesară.

Legislația în vigoare stipulează că bolnavii cu diabet zaharat au dreptul la evaluare prin dozarea hemoglobinei glicozilată, pe baza recomandării facute de medicul specialist diabetolog, de medicul cu competență/atestat în diabet sau de medicul desemnat (medicul de familie).

Acest drept este gratuit, dar nu mai mult de două dozări pentru un bolnav, în cursul unui an.

Evaluare se poate efectua la unul dintre cele 3 laboratoare de analize medicale care au încheiat contracte de servicii medicale paraclinice, în limita bugetului alocat: Synevo Suceava, Avicena Daily și Dorna Medical.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Controlul metabolic de durată, exprimat prin valoarea hemoglobinei glicozilate (HbA1C), reprezintă un parametru deosebit de important pentru monitorizarea persoanelor cu diabet zaharat.

 Măsurând hemoglobina glicozilată, se poate determina eficacitatea tratamentului prin monitorizarea pe termen lung a reglării nivelului de glucoză serică.

Președintele director general al CAS Suceava, doctorul Claudiu Cobuz, afirmă că această desemnare a medicilor de familie va permite un acces rapid și facil al bolnavilor cu diabet zaharat la evaluarea prin dozarea hemoglobinei glicozilată.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI