Medicii și asistentele din Fălticeni lucrează în cel mai vechi spital și cea mai veche maternitate din RomâniaExclusiv

Medicii și asistentele din Fălticeni lucrează în cel mai vechi spital și cea mai veche maternitate din România

       Accesări: 3306

Anul 2017. Municipiul Fălticeni este numai bun pentru înscrierea în Cartea Recordurilor. Două unități sanitare funcționează și astăzi în aceleași clădiri ca și acum mai bine de 100 de ani când și-au început activitatea.

Angajații cunosc acest lucru, însă ceea ce nu știu este că lucrează în cele mai vechi imobile existente la ora actuală în sistemul medical din România.

Ambele au fost deschise în secolul XIX și este mare lucru că încă mai funcționează, între aceeași pereți, în secolul XXI.

Pavilionul central al Spitalului Municipal Fălticeni este construit de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, adică acum 157 de ani în urmă.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Maternitatea este ceva mai „tânără”, activitatea desfășurându-se aici într-o clădire veche de peste 123 ani, unde a funcționat într-o vreme Spitalul Elias ridicat înainte ca dregătoria orașului să aibă propriul sediu.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au confirmat jurnaliștilor cotidianului nostru faptul că Spitalul Municipal Fălticeni și Maternitatea Fălticeni sunt unitățile care funcționează în cele mai vechi clădiri cu destinație medicală din România.

Spital vechi cu aparatură ultramodernă

Doctorul Vlad Morariu conduce spitalul care funcționează cea mai veche clădire din România iar acest lucru îl face să zâmbească și să spere de la o zi la alta că viitorul spital va fi finalizat cât mai repede cu puțință.

„Spitalul din Fălticeni era cel mai vechi din România când am venit la conducere. Acum nu se mai poate spune asta, pentru că, cel puțin aparatura este modernă și odată cu aceasta și actul medical.”, ne-a declarat managerul Morariu. „Este bine să știți că mulți medici din alte spitale municipale de rangul nostru ne invidiază pentru tehnologia medicală de care dispunem și pe care am primit-o de-a lungul timpului cu sprijinul Consiliului Local și domnului primar. Ca și clădire mai durează puțin și scăpăm de această titulatură”.

Spitalul din Fălticeni are 215 angajați, din care 51 de medici, iar restul asistente și infirmiere.

Cu toții își doresc să înceapă activitatea în noul spital, altă clădire demnă de Cartea Recordurilor, unitatea pe care statul român se chiunie să o construiască de 26 de ani.

Ce spun oficialii Ministerului Sănătății

Printr-un răspuns oficial, aceștia recunosc faptul că infrastructura sanitară din România este îmbătrănită și reprezintă o problemă majoră. Cu mici excepții, în țară nu s-au mai construit spitale încă din anii 70.

Mare parte din clădirile în care unitățile medicale își desfășoară activitatea sunt vechi și foarte vechi.

Cazul spitalului Municipal Fălticeni nu este chiar singular.

La Cluj-Napoca, 18 din cele 33 de pavilioane ale Spitalului Județean de Urgență sunt date în folosință în anul 1902.

Și la Iași există corpuri de clădire vechi de peste 100 de ani. Un exemplu este cel al unui pavilion din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon”.

În ceea ce privește cele două noi construcții cu destinație medicală din Fălticeni, veștile sunt dintre cele mai optimiste.

Dacă pentru Maternitatea de pe strada Ion Creangă inaugurarea este doar o chestiune de câteva zile, în cazul noului spital mai este ceva de așteptat.

Lucrările sunt condiționate de cei 35 de milioane de lei necesari pentru finalizarea edificiului cu șapte corpuri de clădire, dotate cu lifturi, sisteme de aer ventilat, circuite pentru fluide medicale și alte noutăți care vor pune în umbră actualul spital, ridicat în anul 1860 prin osârdia unui singur preot.

ȘTIRI