Medalii de bronz pentru doi elevi din Fălticeni la Olimpiada Națională de Astronomie și AstrofizicăEducație

Medalii de bronz pentru doi elevi din Fălticeni la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică

       Accesări: 1307

Continuă seria rezultatelor bune bifate de fălticeneni în competițiile școlare. Doi reprezentanți ai Colegiului Național „Nicu Gane” au obținut medalia de bronz la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică. Performanța aparține elevilor Dimitrie Cielecki și Maurizio Pavel, doi din cei zece componenți ai lotului sucevean care a obținut în total 8 medalii.

Dimitrie Cielecki și Maurizio Pavel au confirmat așteptările îndrumătorilor lor care, înainte de competiție, spuneau că elevii din Fălticeni se vor întoarce acasă cu medalii.

Maurizio Pavel, elev în clasa a VII-a, este la prima participare la națională, s-a pregătit la fizică și astronomie de profesorul doctor Petru Crăciun. Mezinul echipajului din Fălticeni a participat la categoria juniori.

Pentru Dimitrie Cieleki, elev îndrumat de profesorii doctori Marcel Ciuruș (fizică) și Petru Crăciun (astonomie), aceasta este cea de a doua participare la olimpiadă. Anul trecut el încheia competiția națională la seniori cu o medalie de argint.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Avem rezultate bune și foarte bune și anul acesta la olimpiada națională. Sunt opt medalii, din care două au fost obținute de elevi din Fălticeni.”, ne-a declarat profesorul doctor Petru Crăciun. „Plecăm de la această competiție cu o medalie de aur, și una de argint, plus calificarea la Olimpiada Internațională de Astronomie.”

În cadrul competiției de la Vâlcea au participat 141 de elevi din 30 de județe ale țării.

Lotul județului Suceava a fost format din 10 elevi, 6 seniori și 4 juniori, seniorii sunt elevi de clasele IX-XII, iar juniorii sunt elevi din clasele VI-VIII.

Excepția din acest an este elevul de clasa a VIII-a, David Turturean, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, care a concurat la categoria seniori, chiar dacă are vârsta pentru juniori, deoarece, anul trecut la Olimpiada Internațională din Bulgaria a obținut medalie de bronz la categoria juniori iar potrivit regulamentului, nu mai putea să concureze anul acesta la categoria juniori.

Chiar dacă David este în clasa a VIII-a și a fost nevoit să concureze cu elevi olimpici internaționali din clasele IX-XII a obținut o performanță extraordinară și anume medalie de bronz și calificarea în lotul lărgit de seniori, fiind primul elev de clasa a VIII-a din istoria Olimpiadei care se califică în lotul lărgit de seniori.

Elevii participanți la această olimpiadă au avut de susținut trei probe: proba teoretică pe parcursul (3 ore), proba observațională (30 minute) și proba de analiză a datelor (4 ore).

Lotul județului Suceava a fost coordonat și însoțit de profesorul Constantin Dumitru de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava și profesorul doctor Petru Crăciun, profesor al Colegiului Național „Nicu Gane” și inspector de fizică în cadrul ISJ Suceava.

Pregătirea elevilor s-a desfășurat la Palatul Copiilor și Inspectoratul Școlar Suceava sub îndrumarea prof. dr. Petru Crăciun precum și a profesorilor de fizică ai elevilor participanți.

Județul Suceava a obținut în total 8 medalii din care una de aur, una de argint și șase de bronz.

ȘTIRI