Maternitatea din Fălticeni ar putea fi mutată în clădirea unui corp al Colegiului ”Vasile Lovinescu”Local

Maternitatea din Fălticeni ar putea fi mutată în clădirea unui corp al Colegiului ”Vasile Lovinescu”

       Accesări: 109

Se caută locul potrivit. Zilele Maternității, în actualul spațiu, sunt numărate. Autoritățile locale fălticenene știu acest lucru și caută acum un spațiu pentru unitatea medicală cu cele două secții Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie.

Situația este presantă pentru că până în luna mai trebuie clarificate.

Clădirea, în care este găzduită Maternitatea aparține Fundației Caritatea, cu terenul aferent de peste 3.800 mp, trebuie eliberată numaidecât. Din păcate, planurile organizației non-guvernamentale nu coincid cu cele ale municipalității, care și-ar dori prelungirea chiriei până la finalizarea noului spital, finalizare preconizată în toamna acestui an.

Termenul convenit între părți, de cinci ani, a expirat încă din 2014, timp în care Spitalul Municipal Fălticeni a plătit o chirie ”modică” de 2.500 de lei lunar, adică 150.000 de lei (în cei cinci ani). Suma s-a bătut ”în cuie”, în al doilea mandat al primarului Vasile Tofan, când la conducerea unității medicale se afla economistul Mircea Lupu. Negocierile cu Fundația au fost ca o gură de oxigen pentru autoritățile locale, care astfel au putut asigura continuitatea actului medical.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Noul spitalul nu este soluția

Deși va fi inclusă în noul spital, Maternitatea nu are cum să ajungă aici. Transferul acesteia de pe Sucevei pe strada Mihai Eminescu este imposibil. Șantierul este în toi, iar lucrările se desfășoară acum la partea interioară. Pereții sunt proaspăt gletuiți și doar un singur salon este dat la gata. Unitatea medicală nu are altă clădire disponibilă care poate găzdui temporar cele două secții ale Maternității. Așa că autoritățile trebuie să caute alt loc.

Temă pentru consilierii locali

Alertă de grad zero. Primarul Cătălin Coman le-a cerut consilierilor locali, în ultima ședință ordinară, să identifice rapid un spațiu pretabil pentru o maternitate. Situația este mai dificilă decât pare. Clădiri disponibile nu prea sunt, iar cele care au fost ale statului s-au vândut ca pâinea caldă, iar cele preluate abuziv în timpul regimului comunist au fost retrocedate, așa cum este și cazul edificiului unde este găzduită Maternitatea. Cu o zestre edilitară săracă, tema de lucru pentru municipalitate și cei 19 aleși locali este foarte grea.

Este Corpul D al Colegiului soluția salvatoare?

Nu cade ca o mănușă, dar acum pare cea mai bună soluție: corpul D al Colegiului ”Vasile Lovinescu”. Este una din posibilități mai ales că localul se află în conservare de doi ani de zile. Ideea a fost sugerată primarului de consilierul local Gabriel Matei (PSD), cel care este și directorul Colegiului ”Vasile Lovinescu”. Deocamdată este prima opțiune, în cazul în care Maternitatea rămâne ”în aer”.

Ideea este și nu este agreată la nivelul conducerii Primăriei Fălticeni.

”Este unul din locurile pe care le avem în vedere”, a explicat primarul Coman pentru Cronica de Fălticeni. ”Din ce am identificat până acum, Corpul D al Colegiului ”Vasile Lovinescu” este cel mai mare spațiu pe care l-am găsit. Rămâne să vedem ce presupune ca și costuri, să mutăm maternitatea într-un spațiu care să corespundă normelor sanitare. Pur și simplu nu putem muta Maternitatea în sălile de clasă”.

Pe de o parte, dacă unitatea medicală s-ar muta aici, municipalitatea va fi nevoită să facă investiții importante. Având în vedere că Maternitatea va sta doar temporar, investiția nu prea se merită după cum recunoaște primarul Coman. Pe de altă parte, dacă secțiile Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie vor fi nevoite să-și ia bagajele, corpul D poate fi ”noua” Maternitate.

”Partea bună sau avantajele clădirii corpului D este că există acces auto pentru Ambulanță, iar parte de utilități – apă, energie electrică, gaz, este asigurată”, susține șeful administrației locale. ”Există o parcare relativ largă și mai multe căi de acces, ceea ce este foarte important la un spital. De asemenea, este și centrală proprie, pe gaz funcțională cât și tâmplărie cu geamuri termopan”.

”Dezavantajele ar fi faptul că acolo trebuie să cheltuim bani pentru o chestiune provizorie deoarece aici nu va fi Maternitate pe veci. Când va fi gata noul spital, secția Maternitate se va muta acolo. Mai mult decât atât nu avem încă o idee asupra banilor necesari pentru investiție, pentru că, de la DSP, avem nevoie de o informare legată de dotările minime necesare pentru îndeplinirea condițiilor sanitare. Un alt dezavantaj, clădirea este cam departe, cam peste mână. Acestea sunt considerentele noastre. Nimic nu este bătut în cuie”.

De la Școală Generală la Liceu și apoi la Colegiu

Construită din cărămidă și dată în folosință în anul 1975, clădirea aflată la intersecția străzilor Ion Creangă și Voluntarilor a fost preț de două decenii Școala Generală Numărul 5, leagăn al educației pentru câteva generații. Fostul local a fost atribuit pe 28 iulie 2005, prin votul consilierilor locali, Liceului Agricol, astăzi Colegiul ”Vasile Lovinescu”.

Conform inventarului bunurilor care aparțin domeniului public, clădirea are o suprafață construită de 740 mp, iar terenul 5.700 mp.

Rămânem fără Maternitate?

Șeful administrației locale exclude această idee. Cu eforturi mai mari sau mai mici Municipiul Fălticeni va avea în continuare Maternitate. Cum și unde, rămâne de văzut.

Acum cu statut de chiriașă, Maternitatea din Fălticeni funcționează într-una din cele mai vechi clădiri din municipiu.

Construită în anul 1894, clădirea, naționalizată în 1947, găzduia spitalul israelit. În jurul anilor 1930 – 1935, aici începea să funcționeze și o secție dedicată maternității. Clădirea este una din puținele care au supraviețuit proiectului de sistematizare al orașului, în perioada Epocii de Aur.

Nu a avut niciodată o altă destinație decât unitate medicală.

ȘTIRI