Maternitatea din Fălticeni ar putea fi mutată în clădirea unui corp al Colegiului ”Vasile Lovinescu”Local

Maternitatea din Fălticeni ar putea fi mutată în clădirea unui corp al Colegiului ”Vasile Lovinescu”

       Accesări: 124

Se caută locul potrivit. Zilele Maternității, în actualul spațiu, sunt numărate. Autoritățile locale fălticenene știu acest lucru și caută acum un spațiu pentru unitatea medicală cu cele două secții Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie.

Situația este presantă pentru că până în luna mai trebuie clarificate.

Clădirea, în care este găzduită Maternitatea aparține Fundației Caritatea, cu terenul aferent de peste 3.800 mp, trebuie eliberată numaidecât. Din păcate, planurile organizației non-guvernamentale nu coincid cu cele ale municipalității, care și-ar dori prelungirea chiriei până la finalizarea noului spital, finalizare preconizată în toamna acestui an.

Termenul convenit între părți, de cinci ani, a expirat încă din 2014, timp în care Spitalul Municipal Fălticeni a plătit o chirie ”modică” de 2.500 de lei lunar, adică 150.000 de lei (în cei cinci ani). Suma s-a bătut ”în cuie”, în al doilea mandat al primarului Vasile Tofan, când la conducerea unității medicale se afla economistul Mircea Lupu.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Noul spitalul nu este soluția

Deși va fi inclusă în noul spital, Maternitatea nu are cum să ajungă aici. Transferul acesteia de pe Sucevei pe strada Mihai Eminescu este imposibil. Șantierul este în toi, iar lucrările se desfășoară acum la partea interioară. Pereții sunt proaspăt gletuiți și doar un singur salon este dat la gata. Unitatea medicală nu are altă clădire disponibilă care poate găzdui temporar cele două secții ale Maternității. Așa că autoritățile trebuie să caute alt loc.

Temă pentru consilierii locali

Alertă de grad zero. Primarul Cătălin Coman le-a cerut consilierilor locali, în ultima ședință ordinară, să identifice rapid un spațiu pretabil pentru o maternitate. Situația este mai dificilă decât pare. Clădiri disponibile nu prea sunt, iar cele care au fost ale statului s-au vândut ca pâinea caldă, iar cele preluate abuziv în timpul regimului comunist au fost retrocedate, așa cum este și cazul edificiului unde este găzduită Maternitatea. Cu o zestre edilitară săracă, tema de lucru pentru municipalitate și cei 19 aleși locali este foarte grea.

Este Corpul D al Colegiului soluția salvatoare?

Nu cade ca o mănușă, dar acum pare cea mai bună soluție. Este una din posibilități. Ideea a fost sugerată primarului de consilierul local Gabriel Matei (PSD), cel care este și directorul Colegiului ”Vasile Lovinescu”. Deocamdată este prima opțiune, în cazul în care Maternitatea rămâne ”în aer”. Ideea este și nu este agreată la nivelul conducerii Primăriei Fălticeni.

Pe de o parte, dacă unitatea medicală s-ar muta aici, municipalitatea va fi nevoită să facă investiții importante. Având în vedere că Maternitatea va sta doar temporar, investiția nu prea se merită după cum recunoaște primarul Coman. Pe de altă parte, dacă secțiile Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie vor fi nevoite să-și ia bagajele, corpul D poate fi ”noua” Maternitate.

De la Școală Generală la Liceu și apoi la Colegiu

Construită din cărămidă și dată în folosință în anul 1975, clădirea aflată la intersecția străzilor Ion Creangă și Voluntarilor a fost preț de două decenii Școala Generală Numărul 5, leagăn al educației pentru câteva generații. Fostul local a fost atribuit pe 28 iulie 2005, prin votul consilierilor locali, Liceului Agricol, astăzi Colegiul ”Vasile Lovinescu”.

Conform inventarului bunurilor care aparțin domeniului public, clădirea are o suprafață construită de 740 metri pătrați, iar terenul 5.700 metri pătrăți.

Rămânem fără Maternitate?

Șeful adminstrației locale exclude această idee. Cu eforturi mai mari sau mai mici Municipiul Fălticeni va avea în continuare Maternitate.

Acum cu statut de chiriașă, Maternitatea din Fălticeni funcționează într-una din cele mai vechi clădiri din municipiu.

Construită în anul 1894, clădirea, ulterior naționalizată, găzduia spital israelit. Este una din puținele clădiri care au supraviețuit proiectului de sistematizare al orașului, în perioada Epocii de Aur.

Nu a avut niciodată o altă destinație decât unitate medicală.

ȘTIRI