Măsuri pentru protecția păsărilor popularizate de Societatea Ornitologică RomânăDiverse

Măsuri pentru protecția păsărilor popularizate de Societatea Ornitologică Română

       Accesări: 748

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a transmis primăriiilor, prin intermediul agențiilor județene, o serie de recomandări ale Societății Ornitologice din România pentru protecția păsărilor, în contextul frigului extrem din ultima perioadă.

Valul de frig a adus sute de apeluri și sesizări de berze albe aflate în pericol. Dar nu toate au nevoie să fie salvate, atenționează Societatea Ornitologică Română (SOR).

Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni, precizează ornitologii. Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor.

Cum le puteți ajuta?

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Oferiți hrană păsărilor care au coborât din cuib (pește, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig.

Dacă este înghețată, nu se poate mișca – atunci luați pasărea și adăpostiți-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei etc.

Limitați contactul cu barza, este pasăre sălbatică și lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsați pasărea singură, să se calmeze.

Oferiți apă păsării, continuați hrănirea.

Din momentul în care își revine, eliberați pasărea. Nu eliberați pasărea seara, doar dimineața sau la ora prânzului.

Dacă pasărea este lovită, are aripa rupta sau sânge, luați legătura cu un medic veterinar.

Dacă ați văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii. Sunt păsări care așteaptă îmbunătățirea vremii pentru a continua migrația spre locurile de cuibărit.

Barza albă este o pasăre de talie mare și are nevoie de curenții de aer cald pentru a continua migrația. Fără acești curenți ar avea un consum imens de energie în migrație, nu ar putea ajunge să parcurgă distanțe de peste 200 de kilometri zilnic.

Frigul din ultima săptămână a făcut cele mai multe victime în rândul păsărilor de talie mică. Cel puțin în București și în zona de sud a țării au existat sute de cazuri de păsări găsite în zăpadă. Și la ele, măsurile de prim ajutor sunt simple.

„Ca să nu ajungeți să culegeți păsări înghețate din zăpadă, cel mai bine este să preveniți acest lucru. Oferiți-le mâncare la o hrănitoare din grădină sau din curtea blocului – poate fi chiar și pervazul ferestrei. Hrăniți păsările cu nuci, semințe crude de floarea soarelui, fructe. Nu cu pâine! Pâinea e un aliment procesat, nu le conferă și nutrienți, pe lângă energie, să reziste frigului.”

Dacă ați găsit o pasăre înghețată, urmați aceste instrucțiuni:

Puneți pasărea într-o cutie de carton, cu șervețele de hârtie sub ea, la temperatura camerei.

Aflați ce specie este – întrebați un biolog. Societatea Ornitologică Română răspunde la toate mesajele de pe pagina de Facebook  – https://www.facebook.com/SOR.BirdLifeRomania/

În funcție de specie, puteți procura hrana ideală pentru ea. (Viermușii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea crudă pentru răpitoare).

Puneți-i apă alături.

Când pasărea se revigorează, trebuie eliberată. Dar nu pe seară, ci dimineața sau în jurul prânzului.

Dacă a fost lovită (are sânge pe cioc, aripă ruptă) – apelați la un medic veterinar. recomandările noastre sunt pentru Fundaţia Visul LuaneiVets4Wild RomaniaAsociatia Peregrinus.

De 3 ani, Societatea Ornitologică Română a instalat hrănitori în 14 orașe din România, pentru a ajuta păsările să treacă de iarnă.

Din 2017, SOR a dezvoltat alături de Enel prima aplicație menită să ajute berzele albe din România – Uite Barza, aplicație cu ajutorul căreia se realizează recensământul berzelor albe.

Iti pasa de berze?

Sunt rezistente, sunt adorabile, sunt … în migrație. Nu le deranjați inutil, încercând „salvări” acolo unde nu e cazul. Lăsați berzele să plece la cuiburi. Vă rugăm apelați la specialiști înainte de a „ajuta” berzele.Aprecierea noastra catre fotografii Alin Popescu, Valentin Varzaru, Lucian-Eugen Bolboaca, Gabriel Ben

Posted by Societatea Ornitologica Romana on 23 Martie 2018

ȘTIRI