Măsuri pentru îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi în zona școlilorActualitate

Măsuri pentru îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi în zona școlilor

       Accesări: 155

politisti la scoalaÎn contextul începerii anului şcolar 2015/2016 conducerea IPJ Suceava a solicitat luarea unor măsuri suplimentare specifice care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

S-a dispus ca patrulele de poliţie să fie prezente în zona şcolilor, fiecare unitate de învăţământ fiind dată în responsabilitatea unui poliţist de proximitate sau care are atribuţii pe această linie şi care are îndatorirea de a monitoriza în permanenţă evenimentele din zona şi a asigura ordinea şi liniştea publică. Unităţile de învăţământ au fost incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. De asemenea, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate, pentru o mai bună comunicare şi relaţionare.

Luni, 14 septembrie 2015, la toate unităţile şcolare a fost asigurată prezenţa unui poliţist care a prezentat mesajul poliţiei cu ocazia deschiderii anului şcolar 2015/2016 şi a promovat recomandări cu caracter preventiv. Peste 350 de poliţişti suceveni au participat la deschiderea noului an 2015/2016.

Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, comanda IPJ Suceava a dispus supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii, se vor efectua patrulări în zona şcolilor şi când elevii nu au cursuri, în vederea gestionării eficiente a fenomenului infracţional şi impunerii unui climat de siguranţă în aceste zone.

De asemenea,  s-a solicitat identificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor.

Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi.

În anul şcolar 2015/2016 poliţiştii de prevenire suceveni vor iniţia campanii şi proiecte de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi acţiuni de prevenire a violenţei în mediul şcolar.

La nivelul judeţului Suceava a fost încheiat un protocol de colaborare între IPJ Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, fiind constituit cadrul cooperării interinstituţionale.

Totodată, a fost iniţiat un  Program de pregătire juridică şi antiinfracţională a elevilor 2015/2016. Lunar, specialiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor elabora teme de pregătire ce vor fi promovate la nivelul unităţilor de învăţământ în cadrul orelor de dirigenţie şi cu prilejul altor acţiuni cu caracter de informare şi prevenire.

Prevenirea victimizării copiilor urmare a accidentelor rutiere reprezintă o prioritate a poliţiei sucevene. O categorie specială de participanţi la traficul rutier o reprezintă copiii, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt vulnerabili la implicarea în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind imprevizibile pentru conducătorii auto.

            Astfel, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.

Pentru siguranţa elevilor, vor fi identificaţi toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar. Aceştia vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.

Ţinem să mulţumim cadrelor didactice şi reprezentanţilor mass-media pentru buna colaborare de pe parcursul anului şcolar 2014/2015 – rezultatele evidenţiindu-se în gradul de siguranţă al elevilor şi în lipsa unor evenimente negative, conducerea IPJ Suceava abordând problematica siguranţei unităţilor de învăţământ prin transparenţă totală şi corecta informare a opiniei publice cu privire la măsurile întreprinse şi evoluţia fenomenului.

Buna colaborare dintre instituţii a fost evidenţiată şi în evoluţia situaţiei operative,   în ceea ce priveşte infracţionalitatea comisă în şcoli şi în afara acestora, în care au fost implicaţi elevii, urmare a măsurilor preventive adoptate remarcându-se un trend descendent , în primele 6 luni ale anului 2015, la nivelul județului fiind sesizate 25 infracţiuni (-1 față de primele 6 luni ale anului 2014), din care 12 în mediul urban și 13 în mediul rural. De precizat şi faptul că 21 de fapte s-au comis în incinta unităților de învățământ şi doar 4 în afara acestora.

Pentru  ca elevii să fie în siguranţă şi să poată începe anul şcolar cu gândul la rezultate cât mai bune, poliţiştii recomandă:

Drumul spre şcoală

 • Pentru deplasarea către şi de la şcoală, alege cea mai sigură cale. Evită zonele izolate sau locurile puţin circulate.
 • Atunci când este posibil, mergi însoţit de un prieten, coleg, vecin sau o rudă.
 • Nu sta de vorbă cu străinii şi nu accepta să îi însoţeşti indiferent de cadourile pe care ţi le promit. În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase.
 • Dacă eşti în pericol, strigă după ajutor şi cere sprijinul elor din jur.
 • Întotdeauna anunţă-ţi părinţii dacă mai întârzii după programul obişnuit de şcoală.
 • Nu te juca cu telefonul mobil pe stradă.

La şcoală

Discută cu profesorii sau cu părinţii şi solicit sprijinul acestora ori de câte ori eşti ameninţat ori şicanat de colegi.

 • Atunci când eşti martor la o ceartă sau o încăierare, alertează imediat personalul de securitate sau cadrele didactice.
 • În cazul în care în jurul şcolii se află persoane care lovesc, ameninţă ori pretind bani sau alte bunuri elevilor, sesizează imediat unul dintre profesori şi Poliţia.
 • Dacă vreun coleg îţi propune să faci ceva cu care u nu eşti de acord, refuză categoric. Acţionează conform propriilor tale convingeri.
 • Nu reacţiona violent dacă intri într-o dispută cu alt elev. Fii primul care renunţă! Un conflict poate avea urmări grave!

 Acasă

 • Când eşti singur acasă, nu uita ca imediat ce ajungi în locuinţă să încui uşa. Nu deschide uşa persoanelor necunoscute, indiferent ce spun sau îţi cer. Nici măcar atunci când pretind că sunt trimise de părinţii tăi.
 • Dacă cineva forţează uşa de la intrare, trebuie să faci zgomote puternice, să alertezi vecinii şi să suni la 112.
 • În absenţa părinţilor nu-ţi invita prietenii în locuinţă.
 • Dacă sună telefonul şi nu recunoşti persoana cu care vorbeşti, nu da relaţii despre programul părinţilor şi nu le spune că eşti singur.
 • Nu părăsi locuinţa fără acordul părinţilor.

Siguranţa rutieră

 

 • Traversează strada pe marcajul pietonal (”zebra”), prin dreptul indicatoarelor “trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai pe culoarea verde a acestora.
 • Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice, ori în imediata apropiere a acesteia.
 • Nu traversa strada în fugă. În intersecţiile unde nu există semafor sau trecere

pentru pietoni, traversează numai pe la colţul  străzii, după ce te asiguri că nu se apropie vreo maşină.

 • Aşteaptă sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului pe trotuar sau în locurile cu această destinaţie.
 • După coborârea din mijloacele de transport public nu trece prin faţa sau prin spatele lor. Traversează numai după plecarea din staţie a vehiculului.
 • Cu bicicleta, rolele sau skate-board-ul, deplasează-te numai prin zonele special amenajate în acest scop sau prin parcuri.

ȘTIRI