Măsuri dispuse la nivelul județului Suceava în urma codului portocaliu de ger și ninsoriActualitate

Măsuri dispuse la nivelul județului Suceava în urma codului portocaliu de ger și ninsori

       Accesări: 20

A fost activat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava

În perioada următoare întreg teritoriul României va fi afectat de un front atmosferic care va genera scăderea accentuată a temperaturii, însoțită, în unele regiuni de ninsori și vânt, ce pot determina apariția unor situații de urgență.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis o dispoziție comună, către instituțiile Prefectului, IGSU IGPR, IGJR, cu mai multe măsuri ce trebuie luate în perioada următoare.

Prefectul Județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, duminică 25 februarie, de la ora 12, pentru a discuta punctual măsurile pentru județul Suceava.

Măsuri pentru monitorizarea traficului rutier

În condițiile de cod portocaliu pentru temperaturi scăzute și viscol abordarea membrilor CJSU trebuie să fi “sub semnul vigilenței și prudenței”, a transmis prefectul Mirela Adomnicăi.

Începând de luni, 26 februarie,  va fi activat Centrul de Coordonare și Conducere al Intervenției.

În perioada instituită pentru cod portocaliu, Inspectoratul de Poliție  Județean este pregătit cu 237 de polițiști, care vor acționa în  filtre și monitorizarea traficului,  precum și 101 autospeciale.

ISU Suceava pregătit să sprijine intervențiile și în alte județe

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava este pregătit, cu  subunități de sprijin și mașini multifuncționale, să ajute alte județe aflate sub avertizarea de cod portocaliu de ninsori și viscol.

Jandarmii și pompierii vor identifica persoanele fără adăpost

Conducerile Inspectoratului Județean de Jandarmi și Inspectoratului pentru Situații de Urgență au dispus oamenilor din subordine ca, pe parcursul nopții, să fie căutate și identificate persoanele fără adăpost și transportate în locuri   unde se pot încălzi.

Drumarii au stocuri suficiente de sare și substanțe antiderapante

Secțiile de Drumuri Naționale Suceava și Câmpulung sunt pregătite cu stocuri suficiente de sare și substanțe antiderapante,  pentru a a asigura deszăpezirea drumurilor naționale, în caz de viscol și ninsori.  SDN Suceava dispune de  circa 500 tone de sare,  24 tone de clorură de calciu și  10 tone de mixtură stocabilă. Întrucât duminică au existat și zone cu viscol, SDN Suceava a intervenit cu utilaje de deszăpezire.

SDN Câmpulung Moldovenesc are în stoc 1100 tone de sare, 3 tone de clorură de calciu, iar toate utilajele sunt în stare de funcționare. În anumite zone cu  viscol  a fost asigurat câte un utilaj,  nefiind probleme.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași va completa periodic  stocurile de antiderapante și se va interveni cu astfel de substanțe și în  Punctul Vamal Siret.

Drumurile județene sunt, de asemenea, asigurate cu cantități suficiente de antiderapante, iar utilajele au acționat deja în zonele viscolite.

Nu au fost întrerupte cursurile în școli și grădinițe

 La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, duminică nu erau înregistrate solicitări din partea conducerilor unităților școlare pentru suspendarea cursurilor. Ministerul Educației a transmis în teritoriu că, în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei și al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene și/sau Inspectoratul Școlar al Municipiului București pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor școlare. În cazurile de față, orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învățământ, cu aprobarea inspectoratelor școlare județene

Recomandări pentru populație

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne recomandă cetățenilor să evite petrecerea unui timp îndelungat la temperaturi scăzute, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diverse afecțiuni, să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, iar orice situație de risc să fie sesizată la numărul unic de urgență 112.
Celor care pornesc la drum li se recomandă să aibă autoturismele echipate de iarnă, să se deplaseze cu viteză redusă, să păstreze distanța de siguranță între autovehicule și să folosească frâna de motor. De asemenea, înainte de a porni la drum, se recomandă verificarea funcționării instalației de încălzire, precum și existența unei cantități suficiente de combustibil.
Administrația Naționala de Metorologie a emis un cod portocaliu de ger, valabil în peste jumătate de țară, începând de luni ora 03,00 până joi ora 10,00.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI