Marş de susţinere a persoanelor cu autism la FălticeniLocal

Marş de susţinere a persoanelor cu autism la Fălticeni

       Accesări: 756

Sâmbătă, 2 aprilie 2016, la nivel mondial este marcătă Ziua conştientizării autismului. În preambulul acestui eveniment, la Fălticeni s-a desfăşurat un marş de solidaritate pentru susţinerea persoanelor cu autism.

A fost al treilea an când acest marş de solidaritate a fost organizat şi la Fălticeni. Activitatea, a avut loc vineri, 1 aprilie, începând cu ora 10.00, pe traseul: Grădiniţa Specială Fălticeni – Strada Ion Creangă – Primaria Fălticeni – Piaţa „Nada Florilor” – Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu”, ne-a informat din partea organizatorilor prof. Cristina Lemni.

Organizator a fost Grădiniţa Specială, în parteneriat cu: Primăria Municipiului Fălticeni, Grădinița ”Pinocchio”, Colegiul ”Vasile  Lovinescu”, Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”, Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza”, Școala Gimnazială „Ion Irimescu”, Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu”şi Centrul Sfânta Tereza.

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 66 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

“Apelul nostru se îndreaptă către toți cei care vor să fie alături de persoanele cu TSA, prieteni, susținători, terapeuți, asistenți sociali, studenți, pensionari, psihologi, medici, cadre didactice, reprezentanți mass media. Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra discriminării cu care încă se confruntă persoanele cu autism şi familiile lor. Împreună, putem deveni vocea care reprezintă interesele și drepturile copiilor noștri speciali în societate”, ne-a informat prof. Cristina Lemni.

Aceasta a mai precizat că, desi există Legea autismului, Legea 151/2010, până acum nu au existat norme de aplicare. Abia pe 14 martie aceste norme au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Până pe data de 24 martie specialişti în domeniu au putut face propuneri sau modificari la aceste norme. “Eu personal am analizat aceste norme şi am făcut câteva propuneri/ modificări la aceste norme de aplicare şi le-am transmis celor responsabili. Sperăm ca în viitorul apropiat să se aprobe normele iar viitorul acestor copii să fie mai bun”.

„Astăzi, cadre didactice, personal didactic auxiliar și copii de la Gradinița Specială Fălticeni,  am marcat, în avans cu o zi,   Ziua mondială a constientizării autismului, printr-un marș de solidaritate pentru susținerea persoanelor cu autism. Cu însemne de culoare albastră, am fost insoțiți  de cadre didactice, elevi și  preșcolari  voluntari  de la colegiile și școlile gimnaziale din oraș. Ne-am bucurat de sprijinul Primăriei Fălticeni și a Jandarmilor care ne-au asigurat deplasarea în condiții de siguranță pe toată distanța traseului. De asemenea, conducerea Scolii Gimnaziale Ion Irimescu ne-a pus la dispoziție  modernul teren de sport unde  cu toții, mari și mici, cu autism sau fără autism, am petrecut câteva clipe de destindere, prin joc și mișcare”, ne-a declarat prof. Elena Varganici, Directorul Grădiniţei Speicale Fălticeni.

Aceasta a ţinut să menţioneze că autismul este o afectare pe care o întâlnim, din ce în ce mai des la copii, în diferite  forme și grade de afectare. În unele cazuri, prin educație și terapii specifice susținute, pe toate palierele dezvoltării sale, copilul cu tulburări din spectrul autist poate   dobândi deprinderi, cunoștințe, comportamente care să-i confere o oarecare  ușurință în integrarea școlară și socială.

      „Fiecare copil cu autism are nevoie de program de intervenție personalizat, conceput pe nevoile proprii de  educație și dezvoltare. Astăzi solicităm din partea societății, un gest prin care să arătăm că ne pasă. Copiii, persoanele cu autism, fac parte din viața noastră!  Au nevoie de înțelegerea și sprijinul nostru pentru a înțelege lumea înconjurătoare, pentru a se  integra în societate. Numai iubindu-i și acționând împreună  putem să-i ajutăm”, a concluzional Elena Varganici.

ȘTIRI