Marș antiviolență al elevilor din BaiaActualitate

Marș antiviolență al elevilor din Baia

       Accesări: 1061

Libertatea individuală este uneori greșit înțeleasă. Din acest motiv, copiii și tinerii devin ținta agresiunilor, iar prevenirea lor este subiectul multor campanii antiviolență desfășurate în mediul educațional. Una dintre cele mai acestea s-a desfășurat recent în comuna Baia.

Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” au fost gazdele unui proiect amplu cu teme interesante care au pus în lumină aspectele și efectele nefaste ale situațiilor de natură agresivă.

La clasele primare și gimnaziale s-au desfășurat acțiuni în vederea prevenirii și combaterii violenței în rândul elevilor. Au fost prezentate situații ale unor forme de abuzuri des întâlnite, precum cele fizice, verbale și emoționale. Campania de prevenire a contribuit la informarea și conștientizarea școlarilor față de multiplele riscuri la care se expun.

Implicați în acest proiect au fost și membrii Consiliului Elevilor care au monitorizat conflictele dintre copiii claselor V-VIII. Mai întâi au stabilit cauzele acestora, iar mai apoi au căutat soluții pentru mediere.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Conflictele expuse în cadrul campaniei antiviolență au pus accentul pe agresiuni verbale, absențe nemotivate la anumite ore, comentarii nejustificate la acordarea unor note, nerespectarea drepturilor elevilor desprinse din Regulamentul Intern.

Proiectul educațional, lansat de FICE România (Federația Internațională a Comunităților Educative), a inclus și activități prin care elevii au fost invitați să realizeze postere, eseuri, afișe, desene prin care fiecare și-a exprimat gândurile, emoțiile, sentimentele referitoare la violență, abuz și trafic de persoane.

Mesajul „Fii inteligent, nu violent” a fost elementul central al campaniei antiviolență prin care copiii au fost îndrumați să gândească pozitiv, să fie toleranți, să înțeleagă că este nevoie de multă armonie, înțelegere și susținere între persoane.

Activitățile din proiect s-au încheiat cu un marș antiviolență la care au participat 150 de elevi ai claselor primare și profesorii diriginți. Marșul s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute pe un traseul Școală – Primărie – Poliție. Copiii au purtat pancarte, afișe și desene cu teme specifice.

Alți elevi au realizat pliante simple pe care le-au distribuit oamenilor din comunitate, atrâng atenția asupra consecințelor generate de faptele de natură violentă.

Participanții și-au manifestat, în acest sens, atitudinea față de violență și promovarea toleranței.

Proectul educațional de prevenire a violenței s-a desfășurat în perioada 1 – 19 noiembrie. Partenerii proiectului au fost Poliția Rurală Baia, Primăria și Consiliul Local Baia.

Profesorii spun că ecourile lăsate în sufletele elevilor de la aceste activități vor contribui la crearea unei lumi în care vor dori cu adevărat să trăiască.

ȘTIRI