Maria Olaru și primarul Cătălin Coman au inaugurat sala de sport care poartă numele campioanei olimpice și mondiale la gimnasticăActualitate

Maria Olaru și primarul Cătălin Coman au inaugurat sala de sport care poartă numele campioanei olimpice și mondiale la gimnastică

       Accesări: 1293

Infrastructura educațională locală s-a înnoit și modernizat an după an. Cel mai nou obiectiv de investiții a fost dat în folosință la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”. Cu fonduri de la bugetul municipal, autoritățile au finalizat o sală de sport la standarde moderne, pentru cei 600 de elevi ai celei mai vechi unități de învățământ din Fălticeni.

Inaugurarea obiectivului a fost făcută într-un cadru oficial, la eveniment fiind prezente oficialități, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, foști directori și profesori ai școlii, dar și directorii instituțiilor de învățământ din Fălticeni și din zona rurală.

Eveniment cu numeroși invitați

Evenimentul a început cu slujba de sfințire, oficiată de preotul Adrian Brădățanu, după care au urmat discursurile invitaților.

La inaugurarea noii săli de sport au participat primarul Cătălin Coman, viceprimarul Constantin Bulaicon, noul şef al Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, Cristian Cuciureanu și deputatul Alexandru Rădulescu.

Foștii directori ai școlii și profesori cu mulți ani la catedră au primit distincții din cristal și diplome de excelență.

Premiați au fost și elevii cu rezultate deosebite în competițiile sportive.

La finalul programului, invitații au asistat la un spectacol de muzică și dans susținut de elevii unității de învățământ.

Sala de sport poartă numele campioanei Maria Olaru

Noua sală de sport a primit numele Mariei Olaru (36 ani), multiplă campioană mondială și olimpică la gimnastică. Ea s-a născut la Fălticeni și a studiat la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”.

Fosta gimnastă a obţinut medalii de aur la Campionatele Europene din 1998, la Campionatul Mondial din China, din 1999, şi la Jocurile Olimpice din Australia, din anul 2000.

Prezentă la Fălticeni, Maria Olaru a tăiat panglica inaugurală de la noua sală de sport împreună cu primarul Cătălin Coman. Cei doi au dezvelit şi placa pe care este scrisă denumirea „Sala de sport Maria Olaru”.

Vizibil emoționată, Maria Olaru s-a declarat onorată și în același timp bucuroasă să revină acasă, adresând elevilor un mesaj încurajator.

Fosta campioană olimpică și mondială la gimnastică, Maria Olaru, a declarat că se simte onorată că noua sală de sport de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” îi poartă numele, ea subliniind faptul că tinerii din ziua de astăzi au nevoie de repere.

„Aș vrea să vă salut pe toți, dar nu vreau să omit pe nimeni, dar pentru că voi, cei mari, v-ați gândit la cei mici, aș vrea mai mult să vorbesc cu ei pentru că au viitorul în față. Și pentru că voi cei mari ați făcut atâtea eforturi să aibă toate condițiile. Mă simt onorată să fiu eu acea persoană, pentru că totodată consider că tinerii din ziua de astăzi au nevoie de repere, depinde de fiecare cum reușește să caracterizeze aceste repere, eu sper că sunt un reper bun, și îmi doresc din suflet să mă depășească. Le doresc mult succes, mult curaj în îndeplinirea viselor, pentru că în tot ceea ce ne dorim să facem avem nevoie de curaj, de pasiune pentru ceea ce facem. Le doresc multă inspirație în tot ceea ce vor decide să facă în viața lor, pentru că este important.

„De asemenea, să-i lăsați pe cei mari să vă ajute, să vă îndrume pe drumul care decideți să-l luați și, de ce nu, să ne vedem cu bine și în alte ipostaze, și să aud încă odată, și încă odată, de mai multe ori de Fălticeni, pentru că, așa cum a spus și domnul primar, și nu o spun pentru că sunt aici, am spus-o de nenumărate ori, în toate interviurile mele, fie că au fost aici în țară sau în străinătate, niciodată n-am spus că sunt Maria Olaru doar din România, am specificat că sunt din Fălticeni. O spun cu mândrie, sunt convinsă că acest mic oraș este un oraș cu un izvor nesecat de talente, și aici mă refer în toate domeniile, nu neapărat în sport”, a declarat Maria Olaru.

„Aștept cu nerăbdare să aud de nenumărate ori de acest oraș, atât în țară cât și pe plan mondial, indiferent de domeniu. Sunt convinsă că mulți dintre voi vor mai auzi pe viitor de acest oraș, așa că vă doresc mult succes, vă mulțumesc tuturor pentru inițiativă, sunt extrem de onorată sî fiu eu aceea purtătoare de nume al acestei săli. Și, cu drag, și cu căldură, voi reveni de fiecare dată, când mă veți invita, și da, cum ați spus, ați câștigat un prieten pe viață. Vă mulțumesc tare mult și vă doresc mult succes în tot ceea ce faceți.”

Discursuri

Directorul Daniela Ilincăi

„Școala este tărâmul culturii, și ne-am dat mâna pentru a sărbători ceea ce știe școala să facă mai bine, să crească oameni. Una dintre activitățile de astăzi s-a desfășurat sub forma unei reuniuni manageriale, la care au participat toți directorii din zona Fălticeni, și cărora le mulțumesc pentru prezență. Activitatea a fost sub auspiciile Inspectoratului Școlar Județean.

Mulțumesc tuturor invitaților prezenți în sală, colegi de la alte școli, directori, părinți, copii, care sunt alături de noi la acest moment important pentru viața unei școli. Și, pentru că cel de-al doilea obiectiv al acestei zile este cel al inaugurării, l-am legat că anul 2019 este defapt anul în care Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza sărbătorește 177 de ani de existență. Nu mulți, dar nu puțini.

O școală care avea un nume important, al unui domnitor, pentru că școala noastră a fost vizitată în două rânduri de domnitorul micii uniri, se cuvenea să dăm acestui spațiu un nume pe măsură, dar de data aceasta din domeniul sportului. Că s-a întâmplat să fie Maria Olaru, numele acesta este al unui fost elev, prietena noastră de astăzi, Maria Olaru. ”

Primarul Cătălin Coman

„Este un moment emoționant pentru mine, pentru Școala Gimnazială Al. I. Cuza și cred că și pentru Municipiul Fălticeni. Suntem astăzi la un moment în care putem oferi copiilor noștri ceea ce este mai bun, în care putem să le oferim o investiție de care se vor folosi mulți ani de acum înainte, în condiții optime. Mă gândeam, dacă Maria Olaru se gândea, atunci la Birmingham, la Tianjin, la Sankt Petersburg, la Sydney, când era pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și, când îi cânta imnul național, dacă se gândea că o să-i cânte imnul național în Sala de sport Maria Olaru din Fălticeni. Sunt sigur că nu.

Ne-a făcut astăzi o bucurie deosebită, faptul că a consimțit ca această unitate de prestigiu să aibă o sală de sport care să-i poarte numele și care să impulsioneze copiii să facă sport, să fie sănătoși, și eu știu, câți din ei să ajungă campioni care să ne facă cinste, să ne reprezinte țara așa cum trebuie

Vreau să mulțumesc domnului deputat Alexandru Rădulescu, public, pentru sprijin și ajutor, domnului inspector general Cristi Cuciureanu și întregii echipe a inspectoratului, colegilor mei din primărie, conducerii școlii care am început și am avut ideea de a construi această sală de sport, tuturor celor care au contribuit, de la arhitect până la constructor, la toți cei implicați, pentru că tot ceea ce vedeți astăzi se datorează unei munci în echipă, unui parteneriat, așa cum a fost și titlul întâlnirii manageriale de astăzi, un parteneriat pentru binele copiilor. Vreau să mulțumesc în primul rând copiilor și părinților, de la care a plecat necesitatea construirii acestei săli de sport. Să o folosiți sănătoși și mulți ani de acum înainte să folosiți tot ceea ce învățați aici din toate punctele de vedere.”

Inspector școlar Cristian Cuciureanu

„Vorbim în ultimul timp că educația trebuie să fie pe primul loc. Mă bucur să constat că aici, la Fălticeni, educația chiar este pe primul loc pentru că, am aflat astăzi, discutând cu domnul primar, că toate școlile de aici beneficiază de cele mai bune condiții pentru creșterea și dezvoltarea tinerei generații.

Astăzi putem să le spunem cu mândrie și elevilor de la Școala „Alexandru Ioan Cuza”, să nu-i mai invidieze pe colegii lor că aveau sală de sport, și aveau unde să se joace și să facă sport. Și ei, de astăzi vor beneficia de o sală de sport unde li se asigură condiții optime pentru practicarea sportului.

Mă bucur nespus să fiu alături de dumneavoastră la această inaugurare, vă doresc succes în activitate, și să avem și alte rezultate așa cum stimata noastră gimnastă, doamna Maria Olaru, le-a adus pentru Fălticeni, pentru România. ”

Deputatul Alexandru Rădulescu

„Stimată doamnă Maria Olaru, este un privilegiu neașteptat să mă aflu cu dumneavoastră în același spațiu și vă mărturisesc că atunci când am auzit imnul României am fost pătruns de emoția amintirilor, a momentelor în care dumneavoastră ați făcut să răsune acest imn pentru noi, la nivel mondial. Vă mulțumim, și vă mulțumim și că ați acceptat să vă asociați numele cu această construcție destinată unui domeniu în care practic ați uimit lumea.

Domnule primar, dragul nostru coleg și prieten, vă felicit din toată inima pentru tot ceea ce faceți pentru învățământul fălticenean. Vreau să vă spun că vă onorați și profesia, sunteți profesor, onorați profesia părinților, ne onorați pe noi colegii profesori, dar în primul rând, o spun cu toată sinceritatea, sunteți un exemplu de bune practici în relația dintre administrația publică locală și învățământul unei localități.

Felicitări și să știți că nu sunt multe astfel de localități în țară. Dragi părinți, dragi elevi ai acestei școli, vă urez să vă bucurați de această sală, și ne urez nouă, ca de aici să plece măcar câțiva pe calea deschisă de distinsa doamnă Maria Olaru, și poate chiar să o depășiți.”

Investiții de 440.000 de lei și expertiza constructorului Tehnocon

Lucrările au fost demarate în octombrie 2017, fiind realizate de firma locală Tehnocon, care s-a ocupat cu amenjarea și modernizarea spațiului pentru noua maternitate din Fălticeni, dar și de numeroase obiective din zona rurală, școli din comunele Boroaia, Vadu Moldovei și Hârtop.

Sală de sport „Maria Olaru” este construită pe terenul de joacă din curtea corpul principal de clădire.

Aceasta are 280 de metri pătrați, câte două vestiare de 12 metri pătrați pentru fete și băieți, și un vestiar de 10 metri pătrați pentru profesori și două grupuri sanitare. Structura este realizată pe un schelet metalic cu pereți din panouri termoizolante.

Sala este dotată cu geamuri termoizolante, balustrade metalice și elemente moderne de anvelopare.

Până acum, orele de educație fizică și sport se desfășoară în corpul vechi al școlii, într-un spațiu impropriu și nu prea generoase.

Lângă acest obiectiv au fost realizate și câteva lucrări de amenajare în curtea școlii.

Terenurile din fața sălii de sport și cel din proximitatea școlii au fost asfaltate și delimitate printr-un perete de sprijin. Lucrările, executate de ELBI, au prevăzut și construirea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, iar de cealaltă parte au fost amenajate trepte.

Noul obiectiv asigură condiții moderne și posibilitatea practicării mai multor sporturi precum volei, baschet, handbal, minifotbal, badminton și tenis de masă.

Proiectul a fost finalizat înainte de termen, durata realizării construcției fiind de 24 de luni, respectiv octombrie 2019.

Investițiile totale se ridică la 440.000 lei, suma fiind alocată integral din bugetul local al Municipiului Fălticeni.

La momentul actual, toate școlile și liceele din municipiul Fălticeni dețin săli de sport la standarde moderne.

ȘTIRI