Maramureșenii și moldovenii au mers pe Drumul Căruțelor și au reeditat la Baia descălecatul voievodului Bogdan Întemeietorul de acum 660 de aniSpecial

Maramureșenii și moldovenii au mers pe Drumul Căruțelor și au reeditat la Baia descălecatul voievodului Bogdan Întemeietorul de acum 660 de ani

       Accesări: 1309

Eveniment unic în Moldova. Zeci de maramureșeni din comuna Bogdan Vodă și moldoveni din Baia și Cornu Luncii au reeditat un moment și istoric petrecut acum 660 de ani. Împreună au mers pe Drumul Căruțelor, drumul pe care Bogdan I l-a făcut din ținutul Maramureșului până la Baia, unde a stabilit reședința voievodală.

Îmbrăcați în porturi populare, oaspeții au sosit cu căruțele și ceterașii în prima capitală a Moldovei, locul unde domnitorul maramureșean a descălecat și întemeiat Moldova.

Drumul Căruțelor a fost un eveniment în cadrul unui alt eveniment, Festivalul „Baia file de istorie”, cel mai longeviv eveniment cultural din județul Suceava, cu o tradiție neîntreruptă de aproape 40 de ani, ce s-a desfășurat joia trecută, pe data de 15 august.

Maramureșenii au poposit mai întâi la Cornu Luncii, unde au fost întâmpinați de primarul Gheorghe Fron care le-a urat bun venit vicepreședintelui Consiliului Județean Maramureș, Doru Dăncuș, și primarului Anuța Bizău, edilul comunei Bogdan Vodă.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Căruțele din Maramureș, cu steaguri tricolore, au poposit la Sasca Mică, aici unde s-au alăturat megieșii din satele comunei Cornu Luncii. La miezul zilei, toți au pornit spre Baia, pe Drumul Butucului, așa cum îl numesc unii localnici.

Ceterașii și megieșii au cântat tot drumul, până la hotarul comunei Baia unde au fost așteptați așa cum se cuvine de gazde. Convoiul căruțelor s-a oprit, apoi, în dreptul Bisericii Albe din Baia, unde maramureșenii din Bogdan Vodă și moldovenii din Cornu Luncii au fost întâmpinați de primarul Maria Tomescu, de viceprimarul Mihai Biserică, împreună cu preoții și profesorii din sat.

Într-o atmosferă de bucurie deplină, gazdele și oaspeții și-au exprimat bucuria întâlnirii, în timp ce interpreții Florentina și Petre Giurgi au răsplătit întâmpinarea gazdelor cu un cântec de bun găsit.

Convoiul s-a îndreptat spre centrul comunei Baia, fiind condus de călăreții din Baia.

Căruțele au făcut ultima oprire în dreptul Bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ctitorită de Petru Rareș. Gazdele au făcut a doua întâmpinare oaspeților cu flori, pâine și sare.

Ajunși pe platoul din fața Primăriei, maramureșenii, băieșii și cornuluncenii au încins o horă ca la zi de sărbătoare. Interpreții și oficialitățile invitate, primarul Anuța Bizău, viceprimarul Maria Cuciureanu, viceprimarul vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Dăncuș, deputatul Alexandru Rădulescu și primarul Gheorghe Fron au urcat pe scena festivalului, unde au primit distincții din partea primarului Maria Tomescu și cărți despre istoria localității Baia.

La rândul său, Doru Dăncuș a oferit gazdelor un cadou constând în busturi ale unor personalități maramureșene.

Au urmat două recitaluri susținute de Florentina și Petre Giurgi și un moment artistic susținut de Ansamblul „Voievozii” din comuna Bogdan Vodă.

Drumul Căruțelor reeditează călătoria pe care voievodul Bogdan I a făcut-o din Maramureș, în jurul anilor 1360-1365, când hotărăște să treacă munții în Moldova, împreună cu fiii săi, stabilindu-se la Baia și devenind domn al noului stat Moldova.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI