Manifestări în cadrul programului „Ziua Culturii Fălticenene” în Sinagoga Mare din FălticeniCronica TV

Manifestări în cadrul programului „Ziua Culturii Fălticenene” în Sinagoga Mare din Fălticeni

       Accesări: 914

Sâmbătă, 15 iunie 2019, Sinagoga Mare din Fălticeni și-a deschis porțile pentru public cu ocazia manifestărilor din cadrul programului “Ziua Culturii Fălticenene”.

Acest program face parte din portofoliul de activități al Asociației Fălticeni Cultural.

Manifestările din Sinagoga Mare au fost organizate în parteneriat cu Comunitatea Evreilor Fălticeni și Federația Comunităților Evreiești.

Peste 250 de persoane au luat parte efectiv la manifestările organizate în Sinagoga Mare.

Numărul vizitatorilor a fost însă mult mai mare, în cele cinci ore ale evenimentului. Mulți fălticeneni au intrat în Sinagogă, chiar și preț de câteva minute, din pură curiozitate, pentru cei mai mulți fiind prima dată în viață.

Preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural, și  Robert Steinmetz, preşedintele Comunităţii Evreilor din Fălticeni, au dat startul manifestărilor prezentând motivația acestui demers.

Robert Steinmetz a mărturisit că pentru comunitate evreiască, nu a fost o problemă să se implice, alături de Asociaţia „Fălticeni Cultural” în organizarea unui eveniment de înaltă ţinută.

El a amintit contribuţia majoră a comunităţii evreieşti în dezvoltarea vieţii culturale.

Ziua Culturii Fălticenene a debutat cu un recital al Corului Marii Uniri al Ateneului din Iași, condus de Maestrul Andrei Fermeșanu.

Publicul a trăit cu emoție intonarea Imnului regal și a Imnului național, alături de multe alte cântece patriotice.

Un moment aparte al întâlnirii din Sinagoga Mare a fost dubla lansare de carte a profesorului universitar – doctor Daniel Șandru, organizată în parteneriat cu Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi.

Fălticeneanul Daniel Șandru a prezentat cele mai recente apariții editoriale, volumele „Maladii postcomuniste” şi „Cine suntem şi ce ne ţine împreună – Reflecţii post-Centenar despre natura democraţiei în România” (coautor pentru cel de-al doilea volum este politologul Radu Carp).

Au vorbit despre aceste volume: profesorul universitar doctor Doru Tompea, profesorul universitar Sorin Bocancea (rectorul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi) şi conferenţiarul universitar doctor Dan Dascălu. Lansare de carte a fost moderată de Gabriel Cheşcu, secretarul de redacţie al Revistei Polis.

Peste 20 de tineri, și nu numai, au participat apoi la concursul de recitare. Fondul de premiere pentru acest moment a fost de 2000 de lei.

Un alt moment important al zilei a fost recitalul Cvartetului Passione din București, cu un program adecvat momentului, din care nu au lipsit piese cunoscute din folclorul evreiesc tradițional.

Pentru că 15 iunie este ziua în care românii îl comemorează pe Mihai Eminescu, Grupul “Moldava” al Clubului Copiilor Fălticeni, coordonat de interpreta de muzică populară Lenuța Rusu, a pregătit pentru întâlnirea din Sinagoga Mare un program de romanțe pe versurile poetului național.

Pe toată dura manifestărilor, publicul a putut viziona un număr de patru expoziții: „Regina Maria – regina soldat”, „Radu Bercea – poezie şi culoare”, „Fălticeniul în viziunea caricaturistului Doru Axinte” și „Fălticeniul de altădată” a colecţionarului de fotografii Marinel Danilă, cu precizarea că autorii ultimelor trei expoziții au fost prezenți la eveniment.

ȘTIRI