Manifestări dedicate zilei Unirii Principatelor Române în Protoieria FălticeniReligie

Manifestări dedicate zilei Unirii Principatelor Române în Protoieria Fălticeni

Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, când se celebrează Unirea Principatelor Române,  Protoieria Fălticeni a organizat o manifestare  menită să marcheze istorica sărbătoare. Această activitatea face parte din agenda multelor manifestări care vor marca Centenarul Marii Unirii pentru parohiile din Protoieria Fălticeni.

Manifestarea s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la sediul Protoieriei Fălticeni, marți 23 ianuarie, 2018, în prezența părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu, preoți și numeroși invitați.

În deschiderea conferinței, s-a rostit rugăciunea Tatăl Nostru și s-a intonat inmnul Deșteaptă-te Române de către toți cei prezenți. Părintele Florin Grigorescu, de la parohia Uncești, a susținut o scurtă conferință în care a rememorat evenimentele istorice petrecute la data de 24 ianuarie 1859, premergătoare Marii Unirii de la Alba Iulia, din 1918.

El a vorbint și despre rolul Bisericii în proclamarea acestui mare episod istoric din viața poporului român, „ținându-se cont că printre membrii Divanului reunit în septembrie 1857, au făcut parte și 8 reprezentanți ai clerului.

Ședințele Divanului au fost deschise print-o cuvântare a mitropolitului Sofronie, în care vorbea printre între altele, și de unirea celor două țări – Moldo – românii de astăzi sunt toți tot una – spunea el – , ei au o origine, un sânge, o  patrie, o istorie, o credință, un Dumnezeu. Să ne silim dară să fim așa, ca să fim vii și ca să învieze întru noi iubita noastră Patrie.

Lucrările Divanului au fost precedate de Te  Deum la biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Iași, unde arhimandritul Neofit Scriban a rostit o impresionantă predică, cu îndemnuri la unire, iar în celelalte biserici din Moldova, s-au oficiat Te – Deumuri, cu rostirea rugăciunilor speciale, petru acest eveniment. Soluția găsită pentru detensionarea numeroaselor tensiuni politice, în ședința din 5 ianuarie, a fost proclamarea Mitropolitului Sofronie Miclescu, ca domn al Țării, pe colonelul Alexandru Ioan Cuza. Pentru Biserică, Unirea Principatelor Române a fost temelie pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române în anul 1885, iar Unirea de la 1 decembrie 1918 a constituit un element favorabil pentru ridicarea Bisericii noastre la rang de Patriarhie în anul 1925.

Preafericitul Părinte Daniel, într-un discurs rostit cu ocazia sărbătorii Unirii Principatelor Române, spunea că acest eveniment nu trebuie numit ca fiind Unirea Mică cum zic unii, ci Unirea de bază, deoarece ea a constituit temelia pentru formarea în 1862 a statului român, numit România.

 

La Fălticeni, lupta pentru unire s-a înfăptuit cu teribile implicații social – politice

În continuare, părintele Florin Grigorescu a făcut și o analiză despre ținutul fălticenilor în contextul Unirii Principatelor, scotând la iveală năzuința patriotismului local.

„Cei mai mulți politicieni de la Fălticeni erau grupați încă din anul 1856 sub forma unui comitet unionist, condus de Alecu Botez Forăscu. În lupta pentru unire amintim pe Nicu Gane, frații Iancu și Vasile Cantacuzino, frații Matei și Alecu Millo, frații Dimitrie și Alecu Grigoriu (Văsescu), frații Manolache, Costache și Dimitrie Morțun stareții de la mănăstirile Râșca și Slatina, și covârșitoarea majoritate a țăranilor zonei Fălticeniului. După alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza la Iași și București, la Biserica Adormirea din Fălticeni s-a ținut un Te-Deum de mulțumire a împlinirii visului unirii românilor din Moldova și Valahia, după care s-a încins o uriașă horă a unirii de toți cei prezenți.

Unul dintre reprezențanții comitetului unioniștilor ales la Fălticeni, a fost și Toader Grumăzescu, din partea rădășenenilor, care i-a adunat pe consătenii lui la primăria satului, unde a luat biciul boieresc și l-a rupt în bucăți ca semn al libertăților ce urmau să fie dobândite. Un alt episod a fost prezența unui grup de rădășeneni conduși de același Toader Grumăzescu la palatul lui Cuza de la Ruginoasa, pentru a-l ura pe domnitor la anul Nou 1860. Pentru faptul că au zăbovit prea mult la domnitor, dat fiind faptul că foarte mulți boieri doreau și ei la rândui să intre la Cuza, le-a atras pentru sine condamnarea la 6 zile de închinsoare, de către boierul Vasile Canta din Fălticeni.

Această dispoziție a fost anulată la porunca lui Mihail Kogâlniceanu… Aceste evenimente trebuie să ne dea nouă românilor demnitatea de a fi român, parte a acestei istorii și pentru faptul că ne-am unit la 1859, este un îndemn că să rămânem uniți așa cum spunea Cuza, că nu va mai exista grăniță în veci între Moldova și Țara Românească. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să apere unitatea românilor și a Bisericii Ortodoxe noastre strămoșești, în veci”, a coincis părintele Florin Grigorescu la finalul prelegerii.

Un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, îndrumați de către părintele profesor Meștereanu Ciprian și doamna profesoară de religie au interpretat piesa de teatru Să ne amintim de 24.01.1859, după povestirile lui Ion Creangă, Petru Popescu și Dumitru Almaș. Momentul artistic s-a încheiat într-un mod festiv, la care un alt grup de elevi de la cenaclul de folclor „Veșnicia s-a născut la sat”, și îndrumați de către Pr. Prof. Bogdan Feștilă, i-a invitat pe cei prezenți la manifestare, la horă.

Părintele Gheorghiu Florentin de la parohia Boura a recitat poezia „Ca pe un steag”, compoziție proprie:

Cu flori de slavă, / Noi venim în taină, / Români de pretutindeni / Țara să o cinstim.

Biserica e candela iubirii / Ce ține viața pe pământ, / A luminat și luminează omul/ Să fie drept, cinstit, cu legământ.

Acum din nou în taină, / Noi revocăm ceea ce-a fost,/ Și ne mândrim cu cei de-o odinioară,/ Că au sfințit în tăină pământul cu folos.

S-avem mereu în inimă taina,/ Țara să o iubim cu drag,/ Și jertfa care-a fost odată,/ S-o ținem noi, mereu ca pe-un steag.

            La final, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a mulțumit celor prezenți care au răspuns afirmativ “Pentru a  sărbători împreună și a nu trece neobservată Unirea Principatelor Române de acum 159 de ani. Cu toate că fiecare dintre noi cunoaștem câteve elemente despre acest eveniment, este bine să ne reâmprospătăm acest episod istoric din viața noastră. Mulțumim părintelui Grigorescu Florin pentru frumoasa expunere, dar mai ales pentru flerul lui, cum ne-a transpuns aceste momente din istoria noastră strămoșească, și mai ales rolul Bisericii în înfăptuirea Unirii de bază, așa cum a menționat părintele. Totodată mulțumesc și părintelui profesor Bogdan Feștilă care mereu ne este alături în astfel de evenimente, alături de frumoșii lui ucenici, pe care îi îndrumă cu atâta măiestrie, dar și părintelui Ciprian Meștereanu și doamnei profesoare Peiu Maria, fără de care nu am fi avut posibilitatea să orgănizăm această activitate.”

Preot Georgian Rotar

Facebook Comments

ȘTIRI