Sărbătoare și hram la Mănăstirea SlătioaraReligie

Sărbătoare și hram la Mănăstirea Slătioara

       Accesări: 982

Zi binecuvântată și sfântă pentru ortodocșii de stil vechi. Numeroși credincioși au participat astăzi, 6 august stil vechi/19 august stil nou, la hramul Mănăstirii Slătioara, chinovia de călugări ridicată la poalele pădurilor seculare care poartă același nume. Așezământul monahal din comuna Râșca s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare la Schimbarea la Față, unul din cele doisprezece praznice de peste an.

Pelerini din țară și străinătate au început să sosească de ieri după-amiaza, pentru a asista la slujba privegherii, încheiată spre miezul nopții după cuvântarea și rugăciunile rostite de P.S Evloghie (Episcop al Sibiului).

Luni a fost oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de 13 arhierei, zeci de preoți și diaconi, în prezența unei asistențe, ca de obicei, numeroase. Slujbele de seară și cele din ziua sărbătorii au fost înfrumusețate de psalții corului mitropolitan „Schimbarea la Față” condus de preotul Andrei Onofrei.

Credincioşii au umplut curtea mănăstirii, fiecare închinându-se la racla cu moaștele Sfântului Ierarh Glicherie, unul dintre întemeietorii lăcașului monahal în urmă cu peste 70 de ani.

Înconjurat de mai mulți episcopi ai Sfântului Sinod, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi a slujit în paraclisul mănăstirii. Ca de fiecare dată au fost prezenţi şi oaspeţi de peste hotare.

Ierarhi ai bisericilor surori din Grecia și Rusia au luat parte la oficierea slujbei praznicului Schimbării la Față.

Mitropolitul Vlasie, a adus în discuție, în timpul predicii, însemnătatea sărbătorii Schimbării la Față, evocând desfășurarea momentelor petrecute la arătarea Mântuitorului pe Muntele Taborului.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi i-a îndemânat pe creștini să ducă o viață autentică și curată, în duhul învățăturilor propovăduite de Iisus Hristos.

După terminarea Sfintei Liturghii Î.P.S Vlasie le-a mulțumit atât oaspeților, cât și credincioșilor prezenți la hramul mănăstirii Slătioara.

Mai apoi, potrivit obiceiului, mai mulți preoți au purtat pe umeri racla Sfântului Ierarh Glicherie Mărturisitorul într-o scurtă procesiune în jurul mănăstirii, cu soborul arhieresc și pelerinii.

Sărbătoarea s-a încheiat cu agapa frățească.

ȘTIRI