Mănăstirea Slatina și-a serbat hramulReligie

Mănăstirea Slatina și-a serbat hramul

Zi importantă pentru una dintre cele mai vechi așezări monahale din zona Fălticeni. Duminică a fost zi de mare sărbătoare și bucurie duvohnicească la Mănăstirea Slatina care și-a serbat hramul. Praznicul Schimbării la Față i-a reunit deopotrivă pe clerici și mireni la ctitoria domnitorului Alexandru Lăpușneanu.

La fel ca și în anii din urmă, curtea mănăstirii a fost plină de oameni.

Săteni dar și pelerini din localitățile învecinate cât și din țară au ținut să ia parte la evenimentul religios. Aproximativ 2.000 de persoane au asistat la Sfânta Liturghie, săvârșită în incinta chinoviei.

Slujba a fost oficiată anul acesta de Î.P.S Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

„Mântuitorul se schimbă la față ca să încredințeze pe Sfinții Apostoli că este Dumnezeu adevărat, purtător de trup omenesc, și trupul omenesc în împărăția lui Dumnezeu va fi îmbrăcat în lumina harului lui Dumnezeu.”, a spus Î.P.S. Pimen la cuvântul de învățătură. „Cât de frumoasă este învățătura de credință ortodoxă, învățătura bisericii noastre. Ne arată care va fi starea omului, stare de lumină și de bucurie.”

La evenimentul religios au fost prezenți egumeni și starețe de la mai multe mănăstiri din județul Suceava.

Printre cei prezenți la slujba arhierească din ziua sărbătorii s-au numărat primarul Vlad Gherman, consilieri locali și numeroși localnici.

Numărul mare de creștini care au asistat la slujba hramului a adus bucurie obștii mănăstirești conduse de stavrofora Filoteea Mirăuți.

„La această înălțătoare sărbătoare, Schimbarea la Față, Mănăstirea Slatina își serbează tradiționalul hram.”, a declarat stavrofora Filoteea Mirăuți, stareța mănăstirii Slatina. „Ca eveniment important, am avut primirea părinților noștri duhovnici ieromonahii Agachie și Galaction. Mulțumim tuturor celor care au îmfrumusețat această sărbătoare prin prezența lor și rugăm pe bunul Dumnezeu să le răsplătească tuturor credința, dragostea și osteneala.”

La finalul Liturghiei, clericii și pelerinii au fost invitați la agapa frățească.

Maicile au pregătit pentru oaspeți peste 1.000 de pachete alimentare și 200 de porții de mâncare.

Mănăstirea Slatina este ctitoria domnitorului Alexandru Lăpușneanu, sfântul lăcaș fiind construit între anii 1553 și 1564. În biserica mănăstirii se află mormântul domnitorului, al doamnei Ruxandra, fiica lui Petru Rareș, și ale copiilor acestora.

Facebook Comments

ȘTIRI