Mănăstirea Probota va fi reabilitată cu bani europeniActualitate

Mănăstirea Probota va fi reabilitată cu bani europeni

       Accesări: 310

Una dintre cele mai importante ctitorii medievale din nordul Moldovei va fi reabilitată. Mănăstirea Probota va primi finanțare printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 22,7 milioane de lei. La acest proiect s-a lucrat doi ani, iar suma va fi utilizată pentru diverse lucrări de reparații.

Ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Restaurarea patrimoniului cultural la Mănăstirea Probota.

Lucrările se vor derula timp de 3 ani și se vor finaliza prin punerea în valoare a patrimoniului cultural din satul Probota prin reabilitarea complexului monahal declarat monument istoric.

Unele dintre acestea sunt previzionate pentru biserica mănăstirii. Reabilitarea picturii murale nu este prevăzută în proiect.

Prin proiect se urmărește punerea în valoare a patrimoniului cultural din satul Probota, prin reabilitarea complexului monahal declarat monument istoric.

Mănăstirea Probota este ctitoria domnitorului Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare. Biserica din incinta chinoviei, ce dispune de pictură exterioară, poartă hramul Sfântul Ierarh Nicolae. Complexul monahal a servit drept necropolă domnească pentru mai bine de 150 de ani (1522-1677). aici aflându-se mormintele domnitorilor Petru Rareș (1527-1538, 1541-1546) și Ștefan Rareș (1551-1552), al Doamnei Elena Rareș și ai altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.

În anul 1863, mănăstirea este desființată odată cu secularizarea inițiată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza și de Mihail Kogalniceanu. Lăcașul devine biserică de mir, iar clădirile complexului monahal decad cu totul.

După 130 de ani, mai exact în 1993, mănăstirea este reînființată ca așezământ de maici.

În același an, biserica Mănăstirii Probota este înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în grupul bisericilor din Moldova cu picturi murale exterioare, iar din anul 2015 lăcașul se află pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava.

ȘTIRI