Maistrul Costică Dulgheriu este omul-cheie al Ceasului Global conceput acum 30 de ani la Filatura din FălticeniExclusiv

Maistrul Costică Dulgheriu este omul-cheie al Ceasului Global conceput acum 30 de ani la Filatura din Fălticeni

       Accesări: 4273

Oamenii cu har înfăptuiesc lucruri măreţe. Conduşi de pasiune şi talent, ei reuşesc să creeze obiecte valoroase, repere în timp şi spaţiu. În această lume, a celor înzestraţi cu pricepere de meşter, îl includem şi pe maistrul principal Costică Dulgheriu.

Un meşter şi un inventator care timp de 40 de ani i-a dat metalului formă şi rost.

El este principalul artizan al Ceasului Global din Fălticeni, care de trei decenii reprezintă simbolul central al Oraşului Muzeelor.

Misiunea de a-l pune în operă i-a revenit, într-o toamnă târzie şi rece, din anul 1984, după ce primarul Costică Artenie i-a transmis la modul imperativ: „Trebuie să-l faci!”

Şi l-a făcut. În numai cinci luni!

A petrecut sute de ore în frig, în timpul serviciului, atunci când avea şi alte îndatoriri la fosta Filatură, făurind, în paralel, Ceasul Global din trei tone de oţel inoxidabil. Costică Dulgheriu a fost creierul operaţiunii, omul care a făcut posibilă şi a materializat dorinţa unui primar care voia ceva reprezentativ pentru oraş.

Ceasul l-a realizat după un simplu diapozitiv foto, de dimensiunea unei cutii de chibrituri.

Întregul proiect al Ceasului Global, de la carcasă, la sistemul solar, mecanismele interne de rotaţie şi dispunerea geografică, pe ore, este opera maistrului principal Costică Dulgheriu.

Alte componente şi sisteme ale ceasului au fost create, tot după indicaţiile maistrului principal Dulgheriu, de o echipă de nouă oameni din Filatură.

O mică, dar binevenită contribuţie la Ceasul Global s-a dovedit propunerea unei persoane necunoscute publicului, dar aproape de inima meşterului cu har.

Coloana Infinitului, aflată pe mijlocul ceasului, pe care se sprijină soarele şi tot sistemul solar, este ideea doamnei Ecaterina Dulgheriu, soţia maistrului principal.

Puţini ştiu că meşterul Dulgheriu are şi câteva invenţii realizate de-a lungul vieţii: strungul pentru bare de aluminiu şi maşina de găurit tole.

Ceasul Global rămâne cea mai importantă realizare personală, după cum mărturisește autorul acesteia.

Deși nu ceruse nimic pentru ceea ce avea să facă, la începutul proiectului, după cum ne-a mărturisit Costică Dulgheriu, a primit cadou o butelie. Așa era „moda” pe atunci și era mare lucru, pentru că nu oricine primea o butelie și mai ales din mâna primarului.

La puțin timp după finalizarea proiectului, butelia i-a fost cerută înapoi. Și asta doar pentru că în blocul unde locuia maistrul principal au fost instalate conductele de gaz racordate la noua rețea de gaz metan a orașului.

La cei 77 de ani, Costică Dulgheriu este un om împlinit şi împăcat cu sine. Este cel care ne-a lăsat moştenire un simbol, pentru generaţiile de acum şi de mâine, rod al trudirii unei minţi pricepute, înflăcărată de pasiune.

Ca o recunoaștere a meritelor și muncii sale, maistrul principal Dulgheriu a fost recompensat pe 26 decembrie 2018 cu o distincție în cadrul Galei Comunității Fălticenene.

Ceasul Global a fost pus în funcțiune la 1 mai 1985, în aceeași zi când autoritățile locale au inaugurat oficial noua piață civică „Nada Florilor” din Fălticeni.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI