Maestrul Ion Irimescu va fi omagiat la Fălticeni – IRIMESCU 116Cultură

Maestrul Ion Irimescu va fi omagiat la Fălticeni – IRIMESCU 116

       Accesări: 391

Se împlinesc 116 ani de la nașterea sculptorului Ion Irimescu, artistul centenar supranumit „Patriarhul Artelor”.

În amintirea artistului care a lăsat moștenire Fălticeniului întreaga sa creație, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” și Primăria Municipiului Fălticeni, în parteneriat cu Fundația Culturală „Ion Irimescu”, vor organiza programul omagial IRIMESCU 116.

Manifestările vor avea loc miercuri, 27 februarie, ziua de naștere a maestrului Ion Irimescu.

La Biserica „Sfinții Voievozi” din Oprișeni, apoi la mormântul artistului, va fi oficiată slujba de pomenire de către Înalt Prea Sfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

De la ora 12.00, invitații și publicul larg vor participa la evenimentele care se vor organizate în Sala “Pictor Aurel Băeșu” (comunicări, un concert și o prezentare de carte).

 Comunicările vor fi susținute de doamna profesor universitar Tereza Sinigalia și de criticul de artă Pavel Șușară. 

Romanul „Parages”/„Cotloane”, de Theodor Cazaban, va fi prezentat de Olimpia Coroamă (președinta Asociației Memorie și Speranță), Gina Puică (Asistent. univ. dr. la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava), Constantin Severin (poet, prozator, eseist, pictor), Florica Ichim(președinta Fundației „Camil Petrescu”, redactor șef al revistei „Teatrul azi”, critic de teatru, editor), Adrian Mihalache(profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi redactor al revistei „Lettre Internationale”, critic de teatru), Bujor Rîpeanu (critic și istoric de film).

Înainte de prezentarea de carte vor fi expuse motivele pentru care vorbim de Irimescu în contextul Cazabanilor și rolul familiei Cazaban în formarea maestrului Irimescu.

Tenorul Florin Ormenișan a fost invitat să susțină un recital în cadrul manifestărilor dedicate maestrului Ion Irimescu.

ȘTIRI