Luna spiritualității la DolheștiCultură

Luna spiritualității la Dolhești

       Accesări: 158

Mă fac din nou purtătoarea de cuvânt a multor fii ai Dolheștiului care datorăm o parte din ceea ce suntem, distinsului profesor Petru Sandovici, dorind să-și exprime recunoștința față de dascălul ce s-a consumat nu doar la catedră ci a antrenat și a întreținut o adevărată mișcare culturală în vatra satului, beneficiind de această zestre generații întregi. Îi mulțumim că ne-a deschis mintea spre învățătură, lumină și speranță!

Cu acest emoționant mesaj a bătut iarăși, ca-ntr-atâtea rânduri, la poarta sufletelor ascunse în „Erupții dolheștene”, inimoasa noastră dolheșteancă, Maria Mitocaru din Fălticeni, inițiatoarea frumoasei sărbători a spiritualității locale.

Această acțiune și-a căpătat actul de naștere acum un an când, printr-o „scrisoare deschisă”, doamna farmacistă cu suflet mare, ne amintea: În luna februarie totul gravitează în jurul datei de douăzeci și cinci, când cel ce a fost profesorul Petru Sandovici, a pășit pe lungul dar totuși scurtul drum al vieții pământene, cel ce a deschis ochii asupra acestei lumi multor dolheșteni. Ne întrebăm Ce-aș putea deveni eu într-o zi?” și…”Ce suntem noi astăzi, dolheștenii?”. Oameni de ispravă cu șanse reale de a însemna ceva, acolo unde ne aflăm.

Așadar, generații de elevi, părinți și copii au găsit puterea de a spera la lumina distinsului dascăl Petru Sandovici.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

luna spiritualitatii dolhesti 2Tocmai de aceea, vin cu ideea ca lucrările cenaclului care se vor desfășura în preajma zilei când deschizătorul pârtiilor în iernile reci și imaculate ale culturii locale și-ar fi aniversat ziua de naștere, să poarte amprenta personalității sale, iar revista să accentueze acest eveniment.

Consider că este încă un semn de prețuire ce-l putem aduce înaintașilor noștri în decursul timpului.

O poezie, o floare, un cântec, o amintire depănată cu sensibilitate, toate la ceas aniversar…”

Astfel, acum șapte ani, la plecarea în „Lumea făr’ de dor” a Luminatorului”, la 98 de ani, ne-am propus ca în fiecare an, sub motto-ul „O floare, la fiecare, 25 februarie!”, să-i aducem un pios omagiu.

Drept răspuns, cele două forme de dialog cu consătenii, revista și cenaclul, au hotărât ca atât timp cât ele vor dăinui, luna lui Făurar să poarte denumirea pe meleagurile noastre de  “Luna Petru Sandovici”. O nouă inițiativă, un nou imbold pentru a înțelege că viața este și dincolo de noi.

Anul acesta, la prima ediție, conducerea Cenaclului literar-artistic – „Erupții… din Dolheștii – Sucevei” a pregătit și și-a propus să organizeze, sprijinit de Consiliul Local, în colaborare cu conducerea și cadrele didactice ale Școlii gimnaziale „Hatmanul Șendrea” – Dolheștii Mari, câteva acțiuni legate de această comemorare: 105 ani de la nașterea ilustrului profesor, scriitor, interpret, compozitor, dirijor, părinte, OM – Petru Sandovici, cel care a îmbinat calitățile unei ființe cu înalt simț moral cu înțelegerea largă a evenimentelor istorice locale, cel ce s-a impus datorită patosului său creator, impresionând prin monumentalitatea și calitatea constructivă.

Duminică, 14 februarie, se încearcă o întâlnire intitulată „În vizită la casa Luminatorului”, unde se vor aduce cuvinte alese ;i se vor depăna amintiri, urmată de un pelerinaj la locul în care „ctitorul” căminului cultural își poartă somnul divin, veghindu-ne peste ani.

Apoi, în ziua de 21 februarie 2016, la ora 13, în incinta căminului cultural, la sediul publicației locale, va avea loc ședința de lucru a cenaclului ce poartă sugestiv titlul „Omagiu…”.

Prin acoperirea celor câtorva ore cu momente specifice actului cultural, toți cei prezenți, membri ai cenaclului, invitați, foști colegi ai neuitatului dascăl, vom da culoare de sărbătoare acestei întâlniri.

ȘTIRI