Lumina Sfântă va fi adusă parohiilor din FălticeniActualitate

Lumina Sfântă va fi adusă parohiilor din Fălticeni

Darul ceresc de Înviere va sosi și pe meleagurile noastre. Sfânta Lumină va fi adusă și în acest an parohiilor din municipiul Fălticeni și așezărilor mănăstirești din întreaga zonă. Focul divin va fi adus de la Ierusalim de o delegație formată din preoți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Anunțul a fost făcut de către Gheorghe Flutur.

Președintele Consiliului Județean Suceava a spus că au început pregătirile împreună cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru ca focul haric să ajungă în timp util.

Lumina Sfânta va fi adusă cu un avion de mici dimensiuni pe Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare”. Ea va fi împărțită în seara Învierii lăcașurilor de cult.

Un grup de preoți ai Protoierei Fălticeni se va deplasa la Suceava pentru a primi darul divin al celei mai mari sărbători pentru ortodocși. Ca și în alte dăți, Lumina Sfântă va fi oferită mai apoi tuturor bisericilor din municipiu, dar chinoviilor de căluguri și maici.

În zona Fălticeni sunt 110 biserici și 10 mănăstiri și schituri.

Anul acesta va fi pentru al zecelea an consecutiv când focul haric de la Ierusalim va fi adus la Fălticeni.

Sfânta Lumină se pogoară de Paștele ortodox în Biserica Sfântului Mormânt. Minunea se petrece în Sâmbăta Mare, la orele după-amiezii, după ce Patriarhul grec al Ierusalimului citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini. Ierarhul se dezbracă de odăjdii, rămânând doar cu mantia, apoi intră singur în mormânt.

Mirenii și preoții cântă „Doamne miluiește” până când Lumina Sfântă se coboară și aprinde candela „neadormită” de unde patriarhul aprinde buchetul celor 33 de lumânări legate împreună.

Apoi Patriarhul Ierusalimului împarte focul haric clericilor și credincioșilor după care rostește binecunoscutul „Hristos A Înviat”, salutul pascal pe care preoții și credincioșii îl vor rosti până la Înălțarea Domnului.

Facebook Comments

ȘTIRI