Sfânta Lumină s-a pogorât la IerusalimActualitate

Sfânta Lumină s-a pogorât la Ierusalim

Bucurie în sufletele ortodocșilor de pretutindeni. Lumina Sfântă s-a pogorât în această după-amiază la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim. Focul divin a fost dat celor prezenți de Patriarhul Teofil după câteva minute de rugăciune și așteptare în locul unde a fost așezat trupul lui Iisus Hristos.

Potrivit tradiției, Întâistătătorul intră în Sfântul Mormânt, unde apar stropi de lumină albă-albăstruie pe care îi aduna cu mâna și îi așază în potir. Apoi, ia două buchete de lumânări pe care le aprinde și rostește cuvintele „Veniti de primiți Lumină!“

Două evenimente neliturgice preced celebrarea venirii Luminii Sfinte.

Primul este legat de perchiziţionarea Sfântului Mormânt ce are ca scop îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul lui. Percheziţia implică trei inspecţii separate, care încep cu patru ore înaintea evenimentului liturgic, aceastea fiind conduse de un paznic musulman stabilit pentru Sfântul Mormânt, în prezenţa clericilor armeni, copți și iacobiţi.

Cel de-al doilea eveniment neliturgic este sigilarea uşii Sfântului Mormânt, moment care se petrece la ora 11:00. Garda musulmană pune o bandă albă printre cele două mânere ale uşii, sigilând-o cu ceară.

Înainte de a intra în locul unde vine Sfânta Lumină, Patriarhul Teofil împreună cu un sobor de ierarhi și preoți, alături de creștini, înconjoară de trei ori, în procesiune, Sfântul Mormânt.

Printre pelerinii prezenți la Ierusalim se numără și câțiva fălticeneni care petrec aici sărbătoarea Învierii.

„Lumina Sfânta a venit în jurul orei 14.20. Am așteptat acest moment cu bucurie și emoție. Sunt sentimente greu de descris, acum când lumina din cer ni s-a dat și anul acesta ca semn divin.”, ne-a declarat Elena Airinei, unul din pelerinii grupului de români aflați la Ierusalim. „Le urăm fălticenenilor sărbători fericite, cu pace și bucurie pentru toată lumea. Hristos A Înviat.”

Lumina Sfântă va fi adusă în România de o delegație a Patriarhiei Române condusă de PS Timotei Ploieșteanul, originar din Rădășeni, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștiului.

Delegația va sosi în țară în jurul orei 19.

Lumina va fi împărțită în trei regiuni, printre care și Moldova. Un avion de mici dimensiuni va aduce lumina harică pe Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava. De aici ea va fi oferită protopopiatelor din județ.

Sfânta Lumină va ajunge la Fălticeni în jurul orei 22.

ȘTIRI