Lucrările la interiorul noului Spital municipal din Fălticeni se vor încheia până la jumătatea lunii aprilieExclusiv

Lucrările la interiorul noului Spital municipal din Fălticeni se vor încheia până la jumătatea lunii aprilie

       Accesări: 146

EXCLUSIV!

Cel mai nou spital din județ este ca și finalizat. Unitatea medicală cu 250 de paturi care se construiește la Fălticeni este una dintre puținele care se clădesc acum în România. Lucrările la interior au luat avânt în ultimul an, după ce Ministerul Sănătății a direcționat 15 milioane de lei.

Activitățile din șantier se desfășoară într-un ritm susținut, iar multe dintre etapele proiectului sunt deja finalizate.

În altă ordine de idei, lucrările sunt pe ultima sută de metri.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Din discuțiile purtate recent de conducerea spitalului și primărie cu reprezentanții General Construct reiese că până la jumătatea lunii aprilie 2018 se vor finaliza toate categoriile de lucrări la interiorul noului spital.

Cel puțin așa își propune firma de construcții suceveană care are deja ani buni de când a redeschis șantierul.

Jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni au făcut o nouă vizită la fața locului și vă aduc imagini proaspete din interiorul viitorului spital municipal.

Peste 100 de muncitori pe șantier

Zilnic sunt mobilizați între 100 și 150 de muncitori și ingineri pentru ca lucrarea să fie finalizată la termenul propus.

Echipele acționează în toate cele șapte corpuri ale clădirii. Se lucrează la ultimele detalii pentru partea electrică, la finisaje, la aplicarea materialelor din PVC care acoperă pereții.

În unele încăperi se montează sisteme moderne destinate alimentării cu oxigen pentru pacienți și se verifică funcționalitatea sistemelor deja amplasate.

Lucrările vor fi încheiate între 31 martie și 15 aprilie

Managerul Vlad Morariu se declară mulțumit de ritmul și calitatea lucrărilor executate până în prezent.

La ședințele de progres se discută tot mai mult, împreună cu reprezentanții autorităților locale, ideea finalizării spitalului cel mai târziu în luna aprilie. Constructorul este decis să încheie șantierul, deschis acum 27 de ani în urmă, peste aproximativ 40 zile.

Primarul Coman este optimist în privința respectării termenului pe care și l-a stabilit General Construct.

„Din discuțiile pe care le-am avut săptămânal cu constructorul și toți cei implicați pe șantier, lucrările la noul spital vor fi finalizate în jurul datei de 31 martie – 15 aprilie.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Urmează apoi partea de dotări medicale, construirea scărilor metalice impuse de ISU. După cum spuneam, lucările la clădire vor fi încheiate anul acesta, în primăvară, la sfârșitul lunii martie sau spre jumătatea lunii aprilie.”

Din proiectul actual au mai rămas de realizat și scările de urgență.

Acestea vor costa 4,5 milioane de lei și sunt impuse de legislația actuală. Trei scări metalice vor fi atașate clădirii spitalului. Lucrările se vor derula după ce se vor încheia procedurile de licitație. Durata de execuție nu ar trebui să depășească 3 luni.

Fondurile vor fi asigurate de Ministerul Dezvoltării. Documentația este deja depusă, urmând ca primarul Coman și managerul Morariu să se deplaseze din nou la București pentru obținerea finanțării.

Aparatura medicală și nemedicală de peste 30 de milioane de lei

Edilul munipiului Fălticeni susține noua aparatura medicală va fi achiziționată cu bani de la Ministerul Sănătății. Lista a fost depusă din luna ianuarie.

Pe aceeași listă, cu necesarul pentru spital, se află și dotările nemedicale care vor costa 9 milioane de lei.

De la Ministerul Sănătății vor fi solicitați alte 22 de milioane de lei pentru dotări cu aparatură de ultimă generație. În total sunt necesari peste 30 de milioane de lei pentru completarea dotărilor cu tehnologie medicală modernă.

Saloane de operație și camerele CPU sunt finalizate

Cele mai multe dintre încăperile spitalului sunt ca și finalizate. Aici mai trebuie aduse doar paturile și mobilierul medical.

Mai multe saloane pentru pacienți, băile, camerele pentru personalul spitalului, dar și alte zone importante ale viitoarei unități medicale sunt ca și predate la cheie.

În aceleași stadiu se află holurile clădirii și toate anexele spitalului, rezervorul de apă pentru stingerea incendiilor, centrala termică pe gaz, camera transformatoarelor, zona sistemelor de filtrare și purificare a aerului.

Au fost încheiate și lucrările de montaj la grupul de ventiloare care va răci aerul din saloane pe perioada sezonului cald.

Finalizate sunt și cele două saloane unde va funcționa Compartimentul Primiri Urgențe. Rămâne doar ca aparatura modernă și tehnica medicală să completeze încăperile realizate la cele mai înalte standarde.

Se montează lifturile

Pentru prima dată de la începerea lucrărilor la interior, în spital se montează lifturile.

Patru din cele șapte lifturi ale spitalului au fost deja aduse. Două dintre acestea sunt funcționale și au intrat în probe.

Celelalte două lifturi vor fi instalate în următoarele zile, urmând ca restul echipamentelor să fie aduse cât mai curând.

Patru lifturi sunt destinate persoanelor care vin să-i viziteze pe pacienți, două pentru personalul medical și pacienți, iar unul pentru transportul materialelor sterile.

Ce mai prevede proiectul noului spital

După ce se va încheia șantierul din interiorul clădirii vor urma amenajările exterioare. Partea de sistematizare va fi finanțată de Primăria municipiului Fălticeni, suma necesară fiind bugetul local. Lucrările vor începe cel mai probabil după Paști.

Vechiul spital, care funcționează de peste 160 de ani, va fi demolat. Pe locul acestuia va fi construită o parcare cu aproximativ 200 de locuri. Vor fi executate lucrări de sistematizare pentru alei pietonale, spații verzi și sisteme pluviale.

Autoritățile locale vor amenaja, cu această ocazie, și spațiul din zona blocului ANL alipit de corpul spitalului.

Ultima și cea mai „sensibilă” lucrare va fi amenajarea scărilor exterioare de urgență, după cum impune legislația actuală în materie de siguranță. Trei scări metalice vor fi fixate în corpul clădirii.

Lucrările de execuție și montaj vor fi scoase la licitație în viitorul apropiat.

Primarul Cătălin Coman și managerul Vlad Morariu speră ca procedurile pri SEAP să nu se complice din cauza contestațiilor care pot întârzia începerea lucrărilor și amânarea inaugurării noului spital.

 

ȘTIRI