Lucrările la esplanada Pieței „Nada Florilor” au un avans de trei luni. Constructorul vrea să finalizeze în iunieActualitate

Lucrările la esplanada Pieței „Nada Florilor” au un avans de trei luni. Constructorul vrea să finalizeze în iunie

       Accesări: 5859

Șantier la kilometru zero al orașului. Proiectul de modernizare și reabilitare pentru esplanada centrală „Nada Florilor” se derulează pe repede înainte, asta pentru că prestatorul Vamastone vrea ca, până la iarnă, să încheie cele mai dificile etape din proiect. Lucrările au luat un avans important, după numai o lună de la începerea acestora.

Constructorul a profitat de vremea bună și mărit programul de muncă.

Echipa de muncitori lucrează două ore în plus în fiecare zi, dar și sâmbăta pentru a compensa cu zilele de iarnă în care nu vor putea munci deloc.

Potrivit firmei de construcții, lucrările la esplanada Piața „Nada Florilor” au un avans de trei luni.

„Ce-a fost mai greu a trecut: decaparea, săpăturile și pregătirea terenului. Am făcut toate lucrările stând zilnic peste program, câte două-trei ore. Am venit și sâmbătă la muncă. Vrem să terminăm proiectul înainte de termen.”, a explicat Florin Buha, directorul Vamastone. „Ținta mea, pentru toamna acestui an, este finalizarea lucrărilor la partea de subteran, ca să putem începe pavajul cu piatră înainte de a veni iarna. Pot să vă spun că, în momentul de față, avem un avans de trei luni la această lucrare și asta datorită faptului că am lucrat peste programul obișnuit, iar vremea ne-a ajutat.”

Florin Buha – Director Vamastone

Prestatorul vrea ca proiectul să fie finalizat în iunie 2020, cu trei luni mai devreme decât termenul prevăzut în contractul de lucrări.

Lucrări de decapare și amenajare rețele subterane

Șantierul a fost deschis la jumătatea lunii septembrie.

Lucrările au demarat cu îndepărtarea mozaicului cu marmură, până la planșeul din beton armat. Fântâna arteziană și amenajările din beton pentru flori au fost demolate.

Patru prize de 380 V au fost montate în zone diferite ale pieței.

Pe esplanadă au fost trasate noile rețele electrice subterane, dar și conductele de apă pentru cele două fântâni arteziene.

Jumătate de kilometru de cabluri electrice și au fost montate în structura esplanadei care, după modernizare, va beneficia de un nou sistem de iluminat, dar și camere video de supraveghere. În rețeaua electrică, au fost înlocuiți inclusiv conductorii pentru alimentarea Ceasului Global.

Constructorul spune că de pe esplanada centrală au fost transportate 250 de camioane de deșeuri din decaparea esplanadei.

Ce urmează?

După betonarea șanțurilor, care adăpostesc noile rețele electrice, se va amenaja camera pentru pompele care vor acționa fântânile arteziene.

Piața urmează să fie degajată de resturile moloz și beton, pentru a fi pregătită pentru pavaj. Până la această etapă, prestatorul va turna structura noilor fântâni arteziene.

Săptămâna viitoare sunt prevăzute amenajarea structurilor din beton pentru viitoarele jardiniere cu flori.

Pavarea cu piatră va începe la 1 noiembrie

Vremea se anunță prielnică până la debutul lunii decembrie. Dacă prognoza meteo se adeverește, constructorul va putea pune primele pavaje, cu piatră de Vama, începând de la 1 noiembrie.

Amenajarea va începe cu tronsonul de sus al pieței centrale.

Va fi pavată zona dintre Ceasul Global, Monumentul Eroilor și Catedralei Învierii. Lucrările vor fi oprite când temperatura atmosferică va ajunge la zero grade.

Pe perioada iernii activitatea din șantier va fi sistată.

Constructorul va relua lucrările odată cu încălzirea vremii, cel mai probabil din luna martie.

Investiția, bugetată din fonduri locale, se ridică la aproximativ 3 milioane de lei. perioada de execuție este de 12 luni, de la data emiterii ordinului de începere (septembrie 2019). Contractul de lucrări a fost pe data de 19 august 2019.

Piața „Nada Florilor” din Fălticeni intră în reabilitarea capitală după mai bine de 30 de ani de la data inaugurării.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI