Lucrările de închidere a gropii de gunoi de la Fălticeni au ajuns în faza de recepţieActualitate

Lucrările de închidere a gropii de gunoi de la Fălticeni au ajuns în faza de recepţie

       Accesări: 1093

În aceste zile se desfăşoară recepţia la finalizarea lucrărilor din cadrul contractului pentru „Închiderea depozitelor urbane existente în judeţul Suceava”.

Luni, 7 martie 2016, comisia de recepţie, din care fac parte specialişti din partea constructorului, beneficiarului, instituţiile cu atribuţii de control pe linie de mediu, construcţii, situaţii de urgenţă, au vizitat platforma de la Fălticeni.

Lucrările de închidere s-au realizat în două etape. Prima etapă a constat în rearanjarea şi compactarea deşeurilor pentru uniformizarea depozitului, acoperirea temporară cu strat de sol vegetal pentru a se evita pe perioada de tasare eventualele mirosuri, emisia de praf, apariţia de paraziţi şi insecte sau izbucnirea unor incendii, precum şi împrejmuirea depozitului. Etapa doua a însemnat acoperirea finală a depozitului cu 85 centimetri de pământ și 15 centimetri de sol fertil care a fost însămânțat cu specii locale de vegetație; instalarea unor echipamente de colectare şi monitorizare a poluanţilor care se pot forma după închidere, amenajarea drumurilor de acces. În urma acestor lucrări amplasamentele respective nu vor mai avea aspectul unor depozite de deșeuri.

Conform legislaţiei de mediu şi Tratatului de aderare, depozitele urbane din județul Suceava au sistat depozitarea deșeurilor în perioada 2008-2011. Prin acest contract s-au realizat lucrările de închidere pentru şapte depozitele urbane neconforme de la Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Siret, Vatra Dornei și Cîmpulung Moldovenesc. Valoarea contractului a fost de peste 39,4 milioane de lei, cu o perioadă de implementare de 31 luni. Contractul a fost implementat de Asocierea S.C. SUCT S.A. Suceava – S.C. AGLOMACHA EMPRESA CONSTRUCTORA S.A. Spania – S.C. CONSUL ABC S.R.L. Iași.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Acest contract s-a implementat în cadrul Proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, cu sprijin financiar european, fiind finanțat prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu, din Fondul European de Dezvoltare Regională.  Proiectul, al carui beneficiar este Consiliul Județean Suceava, are o valoare totală de 218.045.617 lei fără TVA.

Prezent la vizita comisiei de recepţie, vicepreşedintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu a declarat: “Investiţia face parte din sistemul de management integrat al deşeurilor, proiect dezvoltat de Consiliul Judeţean Suceava. Am recepţionat platformele de colectarte a deşeurilor de la cetăţeni şi acum recepţionăm închiderea fostei gropi. Imediat ce va fi funcţional depozitul ecologic de la Moara, deşeurile din această zonă vor fi transferate acolo. Noi, cei din Fălticeni, ştim ce era în urmă cu câţiva ani aici, acum groapa arată cu totul altfel, este un spaţiu redat naturii, cu toate dotările necesare pentru a ne asigura că sunt îndeplinite toate normele de mediu. Avem veşti bune şi în ceea ce priveşte Staţia de tranfer din Fălticeni. Aceasta a trecut de faza de proiectare şi va intra la finanţare în următarea etapă a proiectelor de mediu.” 

Articole pe acelaşi subiect:

Colectarea deşeurilor rămâne deficitară în judeţ. Amenzi de peste 320.000 de lei în 2015

Primăria amenajează un depozit temporar pentru deşeurile din Fălticeni

 

ȘTIRI