Locuitorii din Comuna Drăgușeni plătesc cele mai mici tarife la apă potabilă și canalizare din RomâniaRural

Locuitorii din Comuna Drăgușeni plătesc cele mai mici tarife la apă potabilă și canalizare din România

       Accesări: 5406

Prețuri mici pentru beneficii cât mai multe. Într-o localitate din zona Fălticeni, populația plătește prețuri derizorii la utilității. Apa potabilă costă doar 1,5 lei pe metru cub, cu tot cu TVA, în comuna Drăgușeni.

Asta explică și faptul că gradul de racordare la rețeaua de apă este de 100%.

Un preț chiar mai mic de atât se percepe pe metrul cub de apă menajeră, adică pentru canalizare. Doar 1 leu cu TVA este costul apei uzate.

În timp ce locuitorii de la orașe, plătesc operatorilor locali sau județeni și apa pluvială, adică apa de ploaie, la Drăgușeni costul apei pluviale nu se percepe.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cu doar 2,5 lei metrul cub pe lună, pentru apă potabilă și canalizare, populația din comuna suceveană plătește cel mai mic tarif din România.

Sistemul de apă și canalizare este gestionat de Primărie, iar edilul localității nu are de gând să-l dea unui operator privat.

Primarul Vasile Cepoi spune că populația este formată preponderent din bătrâni, cu pensii mici, și că tariful pe care îl practică autoritatea locală este unul gândit să nu fie o povară pentru locuitori, dar nici pierdere pentru Primărie.

„Mulți dintre tinerii din comună sunt plecați peste graniță. Bătrânii noștri au pensii mici, abia își plătesc medicamentele și mâncarea. Am optat pentru varianta unui preț minim, atât cât să nu ieșim în pierdere. Dacă aș fi dat rețeaua de apă și canalizare la un operator, prețul ar fi fost de 3-4 ori mai mare. Am decis să gestionăm noi infrastructura de apă potabilă și menajeră pentru a putea avea un preț mic.”, ne-a declarat primarul comunei Drăgușeni. „Oamenii sunt mulțumiți! Nici nu au cum să fie altfel. Plătesc cel mai mic preț din România la apă și canalizare. Vin și plătesc la timp și nu avem datornici la utilități.”

Primar Vasile Cepoi

Infrastructura de apă potabilă și canalizare din comuna Drăgușeni s-a realizat prin două proiecte cu fonduri guvernamentale.

Rețeaua de apă este funcțională de 10 de ani, iar sistemul de canalizare este finalizat de câteva luni. Populația își branșează gospodăriile la noua rețea.

Apa este forată din pânza freatică prin trei puțuri de adâncime. Aducțiunea dispune de patru sisteme de pompare (SPA) care împing apa într-un rezervor de 400.000 de litri. De aici, apa este distribuită locuințelor prin cădere.

60 de kilometri de rețea, 30 de kilometri de conducte pentru apă și alți 30 pentru canalizare, formează infrastructura comunei Drăgușeni.

Deja 40% dintre locuitorii celor trei sate ale comunei Drăgușeni și-au branșat gospodăriile la noua rețea de canalizare, finalizată în vara acestui an.

Primarul Vasile Cepoi spune că pe viitor va depune un proiect pentru înființarea rețelei de gaz metan, de care vor beneficia cei 2.500 de locuitori ai comunei aflată la intrarea în județul Suceava.

ȘTIRI