Locuitorii cartierului Magazia Gării au stat 4 zile fără apă: Ce răspunsuri au dat ACET și FlamActualitate

Locuitorii cartierului Magazia Gării au stat 4 zile fără apă: Ce răspunsuri au dat ACET și Flam

       Accesări: 97

conducta-noua-magazia-garii

Beneficiarul direct trece pe ultimul loc. Într-un oraș european al secolului XXI oamenii pot sta zile în șir fără apă, doar pentru că cei responsabili să o facă, nu se obosesc să le ofere vreo explicație. Se întâmplă la Fălticeni, în perioada derulării proiectului de modernizare destinat rețelei de apă și canalizare, un municipiu în care s-a ticluit un șantier ”de poveste”, unde părțile implicate sunt ACET Suceava, 3T Construct și, mai nou, Flam.

Țevi sparte, cabluri forfecate, restricții de circulație, lucrări întârziate, toate pentru viitorul confort al populației, dar care nu de puține ori s-a trezit că nu are apă, energie electrică adică utilitățile specifice derulării unei vieți civilizate. În aceiași situație s-au aflat și agenții economici din oraș.

Dacă la Fălticeni, o stradă de 1,8 kilometri are nevoie de fix 2 ani pentru a fi pusă la punct cu rețelele subterane, în timp ce șoferii își rup mașinile prin șanțurile și gropile din asfalt, pentru montarea unei țevi din polipropilenă, de nici 3 metri lungime, este nevoie de 4 zile.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Patru zile în care familii de tineri sau oameni bătrâni au stat fără apă, un bun public și un drept al fiecărui cetățean la accesul resursei naturale.

Ca în târgul lui Cremene: Nimeni nu anunță pe nimeni

Câteva zeci de familii din Fălticeni au rămas de sâmbătă după-amiază, 31 octombrie, fără apă. De la ora 16, oră la care treburile erau în toi, iar alții se întorceau de la serviciu, locuitorii cartierului Magazia Gării, de pe strada Pleșești și cele trei sectoare de drum ale străzii Magazia Gării, au tot așteptat ca aceasta să curgă din nou la robinet. În zadar!

La capătul străzii, începând cu ora 14, lucrătorii de la Flam pregăteau pentru terenul pentru un cămin de apă, iar în timpul săpăturilor au lovit vechea țeavă de azbociment care a cedat. Pentru remedierea avariei, muncitorii au închis conducta principală. Au închis-o, au cătat soluții, și-au făcut planul de bătaie, au mai lucrat câte ceva, iar mai târziu au plecat pentru că se lăsase întunericul.

Riveranii nu au primit nici o explicație și nici nu li s-a spus când va fi reluată furnizarea apei. Nici de la ACET și nici de la Flam. Locuitorii cartierului Magazia Gării s-au arătat foarte nemulțumiți de situația creată. Nu au nici măcar un număr de telefon unde pot lua legătura cu beneficiarul sau prestatorul pentru a reclama cele întâmplate sau primi lămuriri.

Apa cea de toate zilele

Fiecare s-a descurcat cum a putut. Unii au cărat apa cu bidoanele, alții cu canistrele. Apa s-a adus de la vecinii care aveau fântănă sau de la cunoștințele aflate în zonă.

”Cum este posibil să rămânem fără apă atâtea zile? Nu trebuia să fim informați că se va opri apa?”, ne spune, într-o discuție personală, la fața locului, unul din riverani. ”Avem copii, avem de făcut mâncare, de spălat vase și haine. Stăm de 4 zile așa. Cărăm apa, deși suntem buni platnici. Nu vine nimeni să vorbească cu noi”.

Duminică dimineața, pe 1 noiembrie, muncitorii firmei Flam s-au întors la locul faptei și s-au apucat de treabă. Au stat ore bune, până târziu, reușind să remedieze problema la țeava spartă de cupa excavatorului. Spre seară apa curge din nou la robinete, dar minunea nu ține prea mult. Abia montată, noua flanșă cedează, cel mai probabil din cauza presiunii pe rețea.

Cartierul Magazia Gării rămâne după 24 ore, din nou fără apă. Din seara zilei de luni, 2 noiembrie, apa este oprită până miercuri seara când în casele oamenilor este apă la robinet.

Soarta este de vină și România lucrului prost făcut acum 40-50 de ani

În absența șefului ACET Fălticeni, aflat într-o deplasare peste hotare (în concediu de odihnă), cotidianul Cronica de Fălticeni ia legătura cu factorii de decizie. Șeful ACET Suceava, directorul firmei Flam, șef de șantier. Doar șeful ACET răspunde, însă lămuriri primim de la inginerul Constantin Mocanu.

La întrebarea de ce nu au apă locuitorii cartierului Magazia Gării, inginerul ACET spune că ”s-a rupt conducta de azbociment de pe stradă. Este de datoria lor (firma Flam) să o facă. Noi i-am anunțat.” De ce durează 4 zile? Întrebare fără răspuns. Surse din cadrul ACET ne-au mărturisit că săpătura trebuia făcută manual și nu cu buldoexcavatorul având în vedere faptul că țevile de azbociment sunt foarte sensibile la lovituri, mai ales că sunt și foarte vechi.

La rândul său, reprezentantul firmei Flam, care nu a dorit să își prezinte identitatea, ne-a declarat că lucrătorul ACET le-a spus că vechea țeavă de azbociment se află în partea stângă a străzii, când ea este de fapt pe partea dreaptă. Așa că au săpat bine mersi.

El spune că nici (ACET) nu știe bine unde sunt vechile conducte subterane. ”Spun aici, dar țeava este dincolo. Conductele sunt puse acum 40 – 50 de ani cine să mai știe pe unde trec?! Pe zona asta sau altele nu este nici o hartă, nici pentru rețelele subterane de curent și apă.”

Reprezentantul prestatorului Flam, care a preluat lucrările de la 3T Construct, firmă aflată de un an în insolvență, nu a putut oferi un răspuns clar dacă săpătura trebuie efectuată manual sau mecanic.

Se revine la normal după alte trei zile

Luni seara este oprită apa, iar marți dimineața lucrătorii firmei Flam s-au întors pe Magazia Gării. De groapa care a fost golită de apă nu se mai atinge nimeni. Nu mai lucrează nimeni, pentru că seara este acoperită cu pâmânt de teamă ca nu cumva malurile să se surpe.

Miercuri dimineața, muncitorii scot pământul și se apucă de remediat țeava problematică. 5 muncitori și șeful de șantier, Șandor Kantor sunt la locul faptei. La ora 16 încă se lucrează la aplicare unei țevi de nici 3 metri lungime. Se fac calcule, măsurători peste măsurători ca oamenii să se asigure că nu dau greș cu montajul conductei din polipropilenă.

Pentru că presa stă de două ore cu ochii pe ei, la finalizarea lucrării, angajații firmei Flam dialoghează uneori în limba maghiară. Reușim să stabilim un nod de comunicare abia după ce își fac apariția reprezentanții societății prestatoare. Printe frustări, reproșuri și acuze aduse Cronicii de Fălticeni pe motiv că ”își bate joc de muncitorii aceștia care câștigă o pâine caldă”, suntem asigurați că se face treabă bună cu oameni calificați.

În discuții este accentuat faptul că există bune intenții, oameni devotați meseriei și care știu ce au de făcut, dar cărora li se subminează priceperea atât de jurnaliști cât și de riverani.

Abia la ora 18.00 se reia furnizarea apei pe Magazia Gării. Mai apoi este turnat un strat de beton pentru noua țeavă, iar deasupra este construcția din fier beton care va servi la structura căminului de vizitare.

Ca marjă suplimentară de siguranță, muncitorii au diminuat presiunea în conductă până la înlocuirea acesteia cu una nouă.

Rudy Hödl

ȘTIRI