Liceenii suceveni s-au numărat printre performerii Concursului Național de proiecte IT&C InfoEducație 2018Educație

Liceenii suceveni s-au numărat printre performerii Concursului Național de proiecte IT&C InfoEducație 2018

Județul Vrancea a găzduit, în această vară, a 25-a ediție a Concursului Național de proiecte IT&C, InfoEducație, organizat în localitatea Gălăciuc din Tulnici (30 iulie – 5 august).

Desfășurat încă din anul 1994, concursul s-a născut la inițiativa unui grup de profesori inimoși, în frunte cu profesorul Emil Onea de la Colegiul Naţional „Unirea” Focșani.

De atunci, în fiecare an, în fosta tabără pentru elevi de la Gălăciuc, un loc pitoresc, aflat la 65 kilometri de Focșani, în apropierea Cheilor Tișiței, se desfășoară etapa națională a celui mai consacrat concurs național de creație software și calculatoare dedicat liceenilor cu aptitudini, înclinații și interes pentru crearea aplicațiilor informatice și multimedia.

De la prima ediție și până acum concursul a evoluat având diverse forme. Astăzi, se desfășoară pe 5 secțiuni: Pagini Web, Roboți, Multimedia, Soft educațional și Soft utilitar.

“După desfășurarea etapei finale, departajarea lucrărilor aflate pe primele locuri se va face printr-o probă specială, denumită „Open”, la care participă concurenții clasați pe primele 5 locuri de la fiecare secțiune. Proba specială constă în realizarea unei lucrări pe o temă dată de către subcomisiile pe secțiuni. Durata probei open se desfășoară pe parcursul a 24 de ore. Lucrarea va îmbina elemente de proiectare, programare și design. Elevii își pot alege un partener pentru a forma o echipă și au ocazia de a-și pune în valoare aptitudinile dobândite pentru a putea modifica structura clasamentului final și a prinde un loc pe podium”, ne-a informat profesorul Dimitrie Filip, de la  Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni, care a însoțit lotul județului Suceava.

Din lotul Sucevei au făcut parte 5 elevi: Negru Alexandru, de la C.N. “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, profesor îndrumător Lăzărescu Antoneta (la secțiunea Multimedia și Soft educational);  Popescu Valentin și Grigorean Valentin-Dimitrie, tot de la C.N. “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, profesor îndrumător Coajă Gabriela (la secțiunea Pagini web); Sacaliuc Ioan-Răzvan, de la Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni, profesor îndrumător Filip Dimitrie (la secțiunea Roboți); Andronache George-Codrin, de la Colegiul Militar  Câmpulung Moldovenesc, profesor îndrumător Măgurean Marius (la secțiunea Soft utilitar).

Din comisia de jurizare, la secțiunea Soft educațional, a făcut parte și inspectorul de informatică al ISJ Suceava, profesor Vlad Georgie.

“Împreună cu elevul Amariei Flavian și Sănduleasa Adrian, elevul Sacaliuc Răzvan a realizat, la cercul de robotică, desfășurat în cadrul Colegiului Nicu Gane, un braț robotic pe care l-au amplasat pe o mașină (platformă) ce poate fi condusă prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil. Pe mașină a mai fost amplasată și o cameră video care poate să transmită imagini live de la fața locului. Mașina este dotată cu mai mulți senzori, ale căror date sunt transmise pe aplicația mobilă. Utilitatea este evidentă. Robotul poate fi trimis în diverse misiuni de salvare sau poate fi folosit pentru explorări, în vederea examinării unor locuri și recoltării de probe cu ajutorul brațului robotic”, a precizat profesorul Dimitrie Filip.

Toți componenții lotului sucevean s-au remarcat la această ediție. Negru Alexandru s-a calificat în proba open la Multimedia și în final a obținut locul 4 și mențiune de la Ministerul Educației Naționale (MEN).

Sacaliuc Răzvan, de la Colegiul Național “Nicu Gane” a ratat calificarea în proba open, obținând un loc 7 la secțiunea Roboți și o mențiune de la MEN.

Pe toată durată taberei au fost organizate seminarii pe teme legate de inginerie software, susținute de profesori, de foști absolvenți de Gălăciuc (acum studenți în țară sau străinătate) sau de firme în domeniu. De asemenea au fost organizate și concursuri tematice cu premii substanțiale.

“Firma Orange, unul dintre sponsori, care a asigurat internetul în tabără, a organizat un concurs de Wi-Fi Tracking & Analytics. Cerința a fost realizarea unei aplicații web care să utilizeze informațiile de prezență/localizare aferente dispozitivelor mobile (tablete, terminale mobile, laptopuri) conectate la infrastructura de Wi-Fi din tabăra Gălăciuc și să le prezinte într-o pagină web sub forma unor statistici.

La concurs s-au înscris 4 echipaje de câte 2 elevi, dintre care 3 elevi au fost din lotul județului Suceava. Echipajul format din Popescu Valentin și Grigorean Valentin-Dimitrie, din Rădăuți, s-a clasat pe primul loc, iar echipajul format din elevul Andronache George, de la Colegiul Militar Câmpulung Moldovenesc, și un elev din Iași, a obținut locul al doilea. Toți 3 au primit ca premiu câte o tabletă Samsung Galaxy A6”, a detaliat profesorul Dimitrie Filip.

Premierea câștigătorilor Concursului InfoEducație a fost asigurată de Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Uniunea Profesorilor de Informatică din Romania (UPIR) dar și firme private (Orange, Google sau CISCO).

Întrebat despre concursul de la Gălăciuc, elevul Popescu Valentin a declarat:

“Concursul desfășurat la Gălăciuc a reprezentat o experiență a dezvoltării personale, a cunoaşterii de sine şi a lumii.

Deşi drumul a fost lung, ne-am simțit confortabil şi am ajuns cu bine. Condițiile de cazare au fost peste așteptări. Prieteniile s-au legat repede, mai ales dat fiind faptul că ne unesc aceleaşi pasiuni pe care toți sperăm să le ducem la nivelul unei cariere profitabile prin care să aducem o schimbare societății. Tocmai de aceea am fost absolut captivați de seminariile interactive şi utile pentru dezvoltarea profesională.

Concursul InfoEducație, care a ajuns la a 25-a ediție, ne-a pus rotițele minții să se învârtă ca să dăm ce e mai bun din noi. Jurizarea a fost obiectivă, iar premiile şi cadourile surpriză, practice şi memorabile.

Aş vrea să repet experiența în aceeaşi postură de participant sau în comisia de jurizare ca să ghidez noile generații către viitorul ce le stă în față. Mulțumesc pentru aceste amintiri unice şi irepetabile!”

Facebook Comments

ȘTIRI