La noul Spital din Fălticeni se încheie etapa tencuielilor interioareActualitate

La noul Spital din Fălticeni se încheie etapa tencuielilor interioare

       Accesări: 83

Pe șantierul noului Spital Municipal din Fălticeni lucrările de construcție avansează pas cu pas. După ce în primăvară s-a finalizat montarea instalațiilor electrice de pe coridoare, ulterior au urmat cele pentru saloane, băi și viitoarele blocuri operatorii. Tot din primăvara acestui an, lucrătorii au fixat tâmplăria pentru geamuri, în timp ce la interior a demarat procesul de tencuire.

Nu mai puțin de 29.000 de metri pătrați vor fi acoperiți cu material specific pentru tencuieli. Au fost aduse 570 de tone mortar pentru acoperirea pereților spitalului. Începând din luna august, alte peste 500 de tone de glet urmează să fie aplicați peste tencuială.

”Suntem pe ultima sută de metri cu tencuielile interioare”, a declarat managerul Vlad Morariu pentru Cronica de Fălticeni. ”Vor fi tencuiți în total 29.200 de metri pătrați. Multă lume judecă spitalul după cum arată la exterior și spune: ”domnule – aici nu se mișcă nimic aici”, neștiind de fapt ce se întâmplă la interior. Nu am pornit cu termoizolația exterioară pentru că nu s-a încheiat partea de tencuială, iar o parte din cea care a fost aplicată nu s-a uscat. Din acest motiv s-au pus doar ferestrele, iar unele geamuri nu s-au montat, în ideea aerisirii și uscării mai rapide a tencuielii. Riscam să ne trezim cu igrasie.”

Odată cu luna august, muncitorii vor turna primele șape, după care se va trece la etapa gletuirii pereților. După ce aceștia se vor usca, vor fi puse și geamurile rămase. Mai apoi va începe etapa dedicată termoizolației exterioare, ce va consta în polistiren cu o grosime de 10 cm. Inginerii au decis etapele amintite, considerând că acesta este cel mai bun mod de a evita acumulările de umezeală din interior.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Câteva saloane ale noului spital sunt văruite, finisate, echipate cu ventiloconvectoare și sisteme de alarmare la patul bolnavului. La jumătatea toamnei sunt programate montarea tavanelor de rigips.

Efectivele de pe șantierul unității medicale numără acum 80 de oameni.

”Noi sperăm, în varianta optimistă, ca noul Spital Municipal să fie dat în folosință în toamna anului 2015”, a spus managerul Morariu pentru Cronica de Fălticeni. ”Vara aceasta s-a lucrat într-un ritm susținut. În toamnă vom continua în același mod”.

Lucrările la noua unitate medicală din Fălticeni sunt finalizate în proporție de 75%.

Printre realizările bifate în primele șapte luni ale acestui an, se numără izolarea terasei clădirii cu două straturi de izolație, cu o grosime de 20 de centimetri, acoperite cu o folie geotextil și sort (pietriș mărunt). Inițial a fost prevăzut cu șarpantă, dar s-a renunțat datorită dimensiunilor. Fiecare salon a fost echipat cu ventiloconvectoare, aparate utilizate pentru tratarea aerului ambiental atât pe timpul sezonului de vară cât și pe timp de iarnă, în total fiind montate 240 de bucăți.

Clădirea spitalului este hidroizolată după cele mai moderne metode și noi rigori în domeniu, iar sistemul de aerisire este echipat cu protecții specifice.

De la începutul anul 2014 și până astăzi s-au cheltuit 3,7 milioane de lei din cei 5 milioane care au fost la dispoziția beneficiarului.

ȘTIRI