La Hârtop se va interveni mecanic pentru distrugerea fragmentului de piatra care ameninţă siguranţa unor caseRural

La Hârtop se va interveni mecanic pentru distrugerea fragmentului de piatra care ameninţă siguranţa unor case

       Accesări: 80

hartop-iarna-1Autorităţile au stabilit că bucata de rocă desprinsă din „Dealul viei” poate fi distrusă prin acţiune mecanică de fărâmiţare.

Aceasta este soluţia stabilită de comisia interinstituţională care în această dimineaţă a fost prezentă la Hârtop pentru a evalua situaţia de urgenţă semnalată de autorităţile locale.

Potrivit ISU Suceava, întrucât roca are o structură nisipoasă, aceasta va fi ancorată şi apoi va fi distrusă bucată cu bucată prin utilizarea unui picamer.

Comunicat oficial ISU Suceava (Ora 14.00): 

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Luni 26 ianuarie 2015, în jurul orei 16.30 a fost anunţat, prin 112, de către primarul comunei Hârtop, faptul că unii cetăţeni care locuiesc pe strada Viei au semnalat desprinderea unei bucăţi dintr-o stâncă aflată pe dealul din vecinătate şi mişcarea acesteia spre piciorul pantei, cu aproximativ 30 de centimetri.

În zonă s-au deplasat imediat un echipaj de la Detaşamentul Fălticeni şi grupa oparativă de la ISU, sub comanda primului adjunct al inspectorului şef, pentru monitorizarea fenomenului.

În urma recunoaşterilor în teren s-a confirmat existenţa formaţiunii stâncoase la aproximativ 150 de m de locuinţele unor cetăţeni, stabilitatea precară a rocii (formă circulară cu diametrul de circa 4 m) punând în pericol patru case şi trei anexe.

În aceste circumstanţe s-a luat hotărârea evacuării – de comun acord cu cetăţenii, a şapte persoane (dintre care un copil) şi restricţionarea circulaţiei în zonă. Persoanele evacuate s-au cazat la rude şi cunoştinţe din localitate.

Pe timpul nopţii s-a supravegheat permanent perimetrul.

Astăzi, din ordinul Prefectului judeţului Suceava, o comisie interinstituţională s-a deplasat în zonă pentru stabilirea cauzei producerii fenomenului geomorfologic, evaluarea riscului şi stabilirea măsurilor de îndepărtare a pericolului.

Comisia a stabilit faptul că, din cauza solului nisipos, îmbibat cu apă, şi în condiţiile hidrometeorologice specifice acestei perioade, exită în continuare pericolul prăbuşirii sau deplasării stâncii.

Comisia a constatat, de asemenea, faptul că duritatea rocii este scăzută.

În aceste condiţii comisia, a propus Prefectului judeţului, ca soluţie de primă urgenţă, fărâmiţarea în situ a formaţiunii stâncoase prin acţiune mecanică, după ce în prealabil vor fi luate măsuri de ancorare a blocului de piatră cu cabluri de forţă şi de securizare a unui perimetru corespunzător.

 

Alex S.

ȘTIRI