La Fălticeni va funcționa subfiliala Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”Actualitate

La Fălticeni va funcționa subfiliala Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”

       Accesări: 975

Începând de joi, 15 februarie 2018, la Fălticeni a luat ființă Subfiliala Fălticeni a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”.

Decizia a fost luată în cadrul unei întâlniri a Filialei Suceava “Plăieșii”, care a avut loc în Sala “Pictor Aurel Băeșu” din incinta Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

La întâlnirea de constituire au participat cadre militare active sau în retragere, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai unităţilor de învăţământ din zona Fălticeni, istorici și alte persoane interesate.

Referitor la motivația care a stat la baza înființării unei subfiliale la Fălticeni, în contextul evenimentelor dedicate Anului Centenar, președintele Filialei Suceava a Asociaţiei “Cultul Eroilor”, colonelul în rezervă Nicolae Niga, a declarat:

“Scopul nostru este să cinstim eroii, să sprijinim înfiinţarea de Cercuri Cultul Eroilor în unităţile de învăţământ. Avem o vârstă şi o educaţie în spiritul respectului pe care trebuie să îl purtăm eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă. Se ridică o generaţie tânără care, din păcate, dacă nu ne vom implica, nu va şti de ce este acel monument al eroilor acolo, de ce cimitirul soladaţilor e acolo, de ce mormântul erului e acolo.

Centenarul Marii Uniri impune organizare de activităţi, de ceremoniale, printre locaţii numărându-se şi statuia Grănicerului de pe strada 2 Grăniceri, la intarea în Municipiul Fălticeni. Ne vom axa şi pe cinstirea eroului aviator Vasile Niculescu care a dus de la Bacău pe Câmpia Blajului lada sigilată cu documente pentru Unirea din 1918, şi a împrăştiat un sac cu manifeste. A zburat pe timp de iarnă cu un avion cu carlinga deschisă, fără dirijare de la sol, fără paraşută şi în condiţii de iarnă. Ca să poată rezista i s-a aplicat un strat de ceară pa faţă şi pe mâini. Este născut la Fălticeni şi înmormântat la Rădăuţi, este unul din eroii suceveni care a contribuit la înfăptuirea Unirii Mari.”

Noua subfilială va acoperi localitățile din zona Fălticeni, prioritatea imediată fiind înființarea de Cercuri “Cultul Eroilor” în 54 de şcoli gimanziale, în cele trei colegii din Fălticeni şi la liceul din Dolhasca.

Subfiliala Fălticeni a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” va fi condusă de pltutonierul adjutant principal în rezervă Nelu Aldea.

ȘTIRI