La Fălticeni va avea loc Marșul pentru Conștientizarea AutismuluiLocal

La Fălticeni va avea loc Marșul pentru Conștientizarea Autismului

       Accesări: 566

La Fălticeni va avea loc o nouă ediție a Marșului pentru Conștientizarea Autismului.

Evenimentul se va desfășura marți, 2 aprilie 2019, începând de la ora 09.30.

Fălticenenii, dar și toți cei care doresc să susțină acest demers, se pot alătura participanților la marșul care va porni de la Grădinița Specială Fălticeni, spre Primăria Fălticeni.

Pe platoul din fața sediului administrației locale, copiii vor desena cu cretă, apoi vor  merge pe Stadionul “Tineretului” unde vor participa la jocuri de mișcare.

După cum ne-a informat profesoara Mariana Amarie, la Marșul pentru Conștientizarea Autismului și-au anunțat participarea elevi și cadre didactice voluntare, de la Colegiul “Vasile Lovinescu”, Colegiul Tehnic “ Mihai Băcescu”, Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu”, Școala Gimnazială “Ion Irimescu”, Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza”, Grădinițele cu Program Prelugit “Pinocchio” și “Licurici”, precum și Fundația Fara.

Ziua Internațională a Conştientizării Autismului în județul Suceava

La nivelul județului Suceava, Direcţia de Sănătate Publică Județeană Suceava, în parteneriat cu furnizorii de servicii medicale, unitățile administrativ teritoriale cu asistență medicală comunitară, vor celebra Ziua Internațională a Conştientizării Autismului.

Campania inițiată de către Ministerul Sănătății are sloganul: „Să înţelegem autismul! Şanse egale şi participare activă!”

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului este marcată în fiecare an, începând cu 9 septembrie 1989. Aceasta a fost desemnată prin Rezoluția 62/139 a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Campania din acest an dedicată Zilei Internaționale a Conştientizării Autismului are ca scop informarea  și conștientizarea: profesioniștilor din sănătate şi educaţie despre problematica autismului și metodele de management al pacienților cu autism; dar și informarea părinților în general, părinților și aparținătorilor pacienților cu autism asupra posibilităților de diagnosticare, tratament și cu privire la realizarea deplină a drepturilor persoanelor cu autism

Date statistice privind tulburările din spectrul autist (TSA)

Datele Organizației Mondiale a Sănătății, publicate în aprilie 2017, estimează că la nivel mondial 1 din 160 de copii suferă de una din tulburările din spectrul autist (TSA), această estimare reprezentând o cifră medie. 

În acest moment nu există o statistică oficială privind numărul de persoane cu tulburări din spectrul autist în ţara noastră. 

Datele statistice furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică București privind tulburările dezvoltării psihologice și alte tulburări fără precizare, pe județe și pe sexe, în România, în anul 2017, evidențiază pentru județul Suceava o incidență de 6,21 la 100.000 locuitori (de 10,60 la 100.000 locuitori pentru sexul masculin și 1,90  la 100.000 locuitori pentru sexul feminin). Incidența cea mai mare se constată în județul Mureș cu o incidență de 17,20 la 100.000 locuitori (cu 21,08 la 100.000 locuitori pentru sexul masculin și 13,45 la 100.000 locuitori pentru sexul feminin), în timp ce județele Ialomița și Olt au o incidență de 0 la 100.000 locuitori.

Ce sunt tulburările din spectrul autismului?

Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt un grup de tulburări complexe de dezvoltare a creierului. Aceste tulburări se caracterizează prin dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială și printr-o gamă restrânsă de interese și activități, cu caracter repetitiv.

Persoanele cu autism au nevoie de mai multă susținere, de apartenența la un grup, de educație. Pentru de a-i ajuta pe copiii cu autism să își descopere și să își uitilizeze potențialul la cel mai înalt nivel trebuie să identificăm cât mai devreme primele simptome ale unei tulburări de spectru autist. În cabinetul medicului de familie, în urma aplicării chestionarului  pentru screening copiilor cu vârste între 1 an și 3 ani, părintele poate fi îndrumat către un specialist. Chestionarul screening se aplică gratuit de către medicul de familie, durează între 5 şi 10 minute şi poate ajuta părintele să îşi dea seama foarte devreme dacă, copilul poate să dezvolte acest tip de întârziere sau a dezvoltat deja.

Copiii cu TSA au în general mari dificultăți în interacțiunea socială, exprimarea interesului față de persoanele cu care intră în contact și adesea adresarea întrebărilor poate fi o etapă greu de parcurs în procesul de recuperare.

În data de 2 aprilie 2019, persoanele care suferă de autism, familiile acestora, părinții în general, organizațiile de pacienți, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii, personalul din educație şi psihologii se reunesc în spirit de solidaritate pentru a conștientiza opinia publică în legătură cu autismul.

ȘTIRI