Eveniment cultural în premieră la Fălticeni: În aprilie are loc Conferința Naţională „Dinastia Lovineștilor”Cultură

Eveniment cultural în premieră la Fălticeni: În aprilie are loc Conferința Naţională „Dinastia Lovineștilor”

Eveniment cultural în premieră la Fălticeni.

Vineri și sâmbătă, 28-29 aprilie 2017, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni și Asociația Culturală „Text și discurs religios” din Iași, în parteneriat cu Institutul de Teorie și Istorie Literară „George Călinescu” al Academiei Române și Primăria Municipiului Fălticeni, organizează ediția inaugurală a Conferinţei Naţionale Dinastia Lovineștilor.

După cum ne-a informat pr. Teodor Brădățanu, managerul muzeului fălticenean, Conferinţa creează un cadru de dezbatere pentru specialiştii preocupaţi de problemele criticii lovinesciene de la Universitatăţile din țară şi de la Institutele de Cercetare ale Academiei Române.

Lucrările şedinţei inaugurale se vor desfăşura vineri, 28 aprilie 2017, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, în Sala „Pictor Aurel Băeșu”, cu începere de la ora 9.00.

În deschiderea Conferinţei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, va rosti cuvîntul de întîmpinare și va oferi binecuvîntarea participanților la simpozion. În continuare, vor susţine cuvînt de bun venit Primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, și reprezentanții Instituțiilor organizatoare.

Sesiunea solemnă va fi urmată de comunicarea de plen, Posteritatea critică a lui E. Lovinescu, rostită de către domnul Acad. Eugen Simion, și de o dezbatere publică pe tema criticii lovinesciene (moderatori: Acad. Eugen Simion, prof. dr. Mircea Martin, m.c. al AR)”, a precizat managerul pr. Teodor Brădățanu.

În aceeași zi, la ora 12.00, Consiliul Local Fălticeni va dezbate un proiect inițiat de primarul Cătălin Coman, privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Fălticeni” academicianului Eugen Simion.

Comunicările pe secțiuni (Lovineștii în literatură și Literatura și arta), la care și-au anunțat participarea peste 25 de personalități din lumea criticii literare și de artă, se vor desfășura sîmbătă, 29 aprilie, în aceeași locație, cu începere de la ora 9.00, și vor fi precedate de comunicarea de plen Ion Irimescu între Paciurea și Brâncuși, susținută de către criticul de artă Pavel Șușară, și de lansările de carte: E. Lovinescu, scepticul mântuit – ed. a III-a; Dicţionarul General al Literaturii Române.

Facebook Comments

ȘTIRI