La Fălticeni s-a desfășurat marșul pentru conștientizarea autismuluiLocal

La Fălticeni s-a desfășurat marșul pentru conștientizarea autismului

Data de 2 aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite.

Organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară, în preajma acestei zile, acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 68 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

Și în acest an (al patrulea consecutiv), Falticeniul s-a alăturat campaniei mondiale de conștientizare a autismului.

Grădinița Specială Fălticeni a organizat luni, 3 aprilie 2017, activități de informare a cetățenilor cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu TSA și familiile acestora. Aceste activități s-au derulat cu sprijinul Primăriei Municipiului Falticeni, a instituțiilor de învațământ din localitate și a unor ONG-uri.

Sute de preșcolari și elevi au participat la un marș de susținere, pe traseul Grădinița Specială – Primăria Fălticeni – Stadionul Tineretului, loc unde copiii s-au jucat cu baloane albastre, culoare ce poartă mesajul persoanelor cu autism.

“Ziua de astăzi se alătură campaniei internaționale de conștientizare a autismului. Pentru că în grădinița noastră școlarizăm și copii cu acest diagnostic, ne-am alăturat cu această ocazie evenimentului. Ne bucurăm că alături de noi au venit și alte instituții școlare din Fălticeni. Semnale avem și din alte școli și grădinițe din zona Fălticeni, care au organizat activități dedicate susținerii campaniei. Mulțumim Primăriei Fălticeni, Jandarmeriei, și tuturor celor care ne sprijină în această acțiune”, ne-a declarat prof. Mihaela Sandu, director al Grădiniței Speciale Fălticeni.

“Alături de preșcolarii Grădiniței Speciale au fost și elevii voluntari ai Colegiului Vasile Lovinescu și ai Colegiului Tehnic Mihai Băcescu din Fălticeni. Pe Stadionul Tineretului, am desfășurat împreună cu elevii, jocuri sportive în aer liber. Mulțumim din suflet și anul acesta tuturor voluntarilor și partenerilor care au spus <Și nouă ne pasă!>”, a precizat prof. Mariana Amarie.

“Albastrul este culoarea autismului fiind și o formă de recunoaștere a luptei pe care persoanele diagnosticate cu autism și familiile acestora o duc zi de zi, parcurgând un drum presărat cu prea multe încercări. Albastrul a devenit un simbol pentru familiile și persoanele ce trăiesc zi de zi cu autismul, pentru că are particularitatea de a fi strălucitor precum e apa mării într-o zi toridă de vară, dar are și întunecimea mării pe timp de furtună. Să ne îmbrăcăm în albastru și să fim alaturi de copiii cu autism și de familiile lor! Să îi acceptăm și să îi înțelegem!

Sprijinul comunității, precum și cel al instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniile educație, sănătate, servicii sociale, drepturile omului este foarte important în acest context pentru a transmite un mesaj de unitate.

Apelul nostru se îndreaptă către toți cei care vor să fie alături de persoanele cu TSA, prieteni, susținători, terapeuți, asistenți sociali, studenți, pensionari, psihologi, medici, cadre didactice, reprezentanți mass media.

Multumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment! Multumesc parintilor, copiilor, cadrelor didactice, partenerilor, voluntarilor și tutror celor care au fost alături de noi în această zi specială!”, ne-a declarat coordonatorul activității, prof Cristina Lemni.

La Gradinița Specială Fălticeni sunt înscriși copii cu autism. Aceaștia beneficiază de activități instructiv-educative și terapii specifice nevoilor de dezvoltare. Instituția dispune de spații educationale amenajate și dotate corespunzator, iar cadrele didactice sunt calificate în munca cu copiii cu autism.

GALERIE  FOTO EVENIMENT

ȘTIRI