La Fălticeni s-a desfășurat Olimpiada de debate, faza județeanăEducație

La Fălticeni s-a desfășurat Olimpiada de debate, faza județeană

       Accesări: 710

O dezbatere academică (numită şi educaţională sau formală), presupune o temă de discuţie, două echipe, pro şi contra, şi un arbitru care decide care parte a fost mai convingătoare.

Cele două echipe, deși bine intenționate, sunt în dezacord față de tema în discuție. Prin urmare, ele trebuie să aducă argumente prin care să-și demonstreze punctul de vedere. Dar asta nu se întâmplă oricum, ci după anumite reguli, în funcție de care se pot distinge mai multe formate de dezbatere.

În perioada 27-28 mai 2017, Colegiul Național ,,Nicu Gane” Fălticeni a găzduit Olimpiada Națională de debate, etapa județeană.

Au participat 18 echipe de începători și 10 de avansați (84 de elevi, 28 de profesori coordonatori). De buna organizare a olimpiadei s-au ocupat: directorul de turneu Florin Popovici, tabmaster-ul Petrică Galan, profesorul organizator Ioan Caulea și nu în ultimul rând directorul Colegiului Național ,,Nicu Gane” Fălticeni, profesoara Elena Cristina Nechifor.

Tineri din întreg județul s-au întâlnit la Fălticeni cu același scop: două zile intense de dezbateri. Emoțiile, suspansul, entuziasmul și dorința exacerbată a tinerilor de a se afirma, au creat într-un mod incredibil de natural o atmosferă unică și antrenantă, necesară unei asemenea activități.

Strângeri de mână, argumente puternice, arbitraj și minute cronometrate. Acestea sunt elementele ce descriu cel mai bine meciurile de debate, la care au luat parte liceeni din Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuți, Suceava sau Câmpulung Moldovenesc.

Meciurile s-au ținut sâmbătă și duminică meciurile, elevii participanți și profesorii coordonatori fiind îndrumați de voluntari din clasele a X-a E și a X-a A, de la Colegiul Național ,,Nicu Gane”.

Temele dezbătute de elevii debateri începători au fost despre introducerea măsurilor de toleranță zero pentru acte de violență în școli și despre inaccesibilitatea minorilor sub 13 la rețelele de socializare, în timp ce avansații au dezbatut teme precum reducerea vârstei de vot la 16 ani și protejarea mediului înconjurător, o  prioritate în raport cu dezvoltarea economică.

După meciuri strânse și argumente puternice, au fost desemnate echipele ce au jucat în finala olimpiadei, atât la începători cât și la avansați.

Cele două echipe finaliste la începători au fost de la Colegiul ,,Alexandru cel Bun’’ Gura Humorului (formată din Rumega Radu, Nechitoaia Narcisa Monalisa și Orhean Robert Andrei) și de la Colegiul Economic ,,Dimitrie Cantemir” Suceava (formată din Balan Florentina Bianca, Bîrsan Ana Cristina și Cioban Marian Mihai).

La avansați, echipele finaliste au fost de la Colegiul ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului (formată din Lazareac Andreia Maria, Istrate Amallya Elena și Slevoacă-Grigore Maria-Voichița) și de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Suceava (reprezentat de  Guliciuc Loredana, Chițan Roxana-Filomela și Tîmpescu Răzvan-Grigore).

La începători, Premiul I a fost obținut de Colegiul ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Premiul al II-lea a fost obținut de Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, iar cele doua locuri III au fost obținute de Colegiul Național ,,Nicu Gane” Fălticeni (cu vorbitorii Narcisa Moroșanu, Călugărița Maria și Oana Macsim), respectiv de  Colegiul Militar ,,Ștefan cel Mare” Câmpulung (reperezentat de Avram Sebastian, Balea Denisa și Daschievici Diana).

La avansați, Premiul I i-a fost înmânat Colegiului ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Premiul al II-lea Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” Suceava, iar cele doua Premii III au ajuns la Colegiul Național ,,Nicu Gane” Fălticeni (echipă formată din Oșlobanu Șerban, Andrei Andreea și Bolohan Diana) și la Colegiul Național ,,Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți (Juvale Tabita-Gabriela, Mandiuc Claudia Adina și Ailenei Mihai-Cosmin).

La începători, individual, cei mai buni trei vorbitori au fost Călugărița Maria (Colegiul Național ,,Nicu Gane’’ Fălticeni), Tomeac Iulian (Colegiul Național ,,Eudoxiu Hurmuzachi” Rădauți) și Avram Sebastian (Colegiul Militar ,,Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc).

Oșlobanu Șerban (de la Colegiul Național ,,Nicu Gane” Fălticeni) a fost desemnat cel mai bun vorbitor la avansați, urmat în clasament de Lazarec Andreia Maria și Amallya Elena (de la Colegiul ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului).

A consemnat Hornung Andrada-Ioana,

Colegiul Național ,,Nicu Gane” Fălticeni

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI