Evenimentul omagial IRIMESCU 115 la FălticeniLocal

Evenimentul omagial IRIMESCU 115 la Fălticeni

       Accesări: 125

Duminică, 18 februarie 2018, la Fălticeni s-a desfășurat evenimentul omagial IRIMESCU 115, organizat de Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, cu sprijinul Primăriei Fălticeni.

Zeci de personalități ale mediului cultural și artistic, și nu numai, din Suceava, Botoșani, Iași, București, și din republica Moldova, au onorat invitația de a participa la manifestările tradiționale organizate la Fălticeni cu ocazia zile de naștere a patriarhului artei românești, sculptorul Ion Irimescu.

Ziua omagierii marelui sculptor român a debutat cu o slujbă de pomenire în Biserica din Oprișeni și la mormântul artistului, slujbă oficiată de preotul paroh Camil Dăscălașu și preotul Teodor Brădățanu, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

A venit multă lume să se reguleagă la mormântul artistului, oficialități, prieteni, oameni simpli. Pe mormânt, a fost așezată o coroană de flori din partea Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”- Filiala „Plăieșii” Suceava, și un coș cu flori din partea Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu” din Fălticeni.

A nins liniștit la Fălticeni pe durata reculegerii, dar și pe durata întregii zile când comunitatea fălticeneană la omagiat pe Ion Irimescu.

În jurul orei 13.00, în Sala „Pictor Aurel” Băeșu, a debutat prima parte a programului omagial, cu o sesiune de alocuțiuni ale autorităților locale (primarul Cătălin Coman),  Instituției Prefectului (prefectul Mirela Adomnicăi), Parlamentului României (deputatul Alexandru Rădulescu) și Ministerul Culturii (Mihaela Iacob).

Au urmat apoi, la cuvânt, invitați din mediul cultural, cu intervenții apreciate, axate pe personalitatea maestrului Ion Irimescu, locul Muzeului de Artă de la Fălticeni în spațiul artei românești, situația muzeografiei în România (profesorul univeritar Ioan Opriș, scriitorul Grigore Ilisei, scriitoarea Doina Cernica, profesorul universitar Vasile Șoimaru, de la Chișinău, și mesajul profesorului Eliot Sorel, tranmis din Statele Unite ale Americii).

Discuțiile au scos în evidență faptul că Muzeul de Artă „Ion Irimescu” și patrimoniul cultural al Fălticeniului au nevoie de o recunoaștere și o vizibilitate mult mai mare la nivel național și internațional.

Un moment aparte în cadrul manifestării a fost prezeța profesoarei Olimpia Coroamă, președinta Asociației Memorie și Speranță. Olimpia Coroamă a realizat în discursul său un arc peste timp al legăturilor dintre familiile Cazaban și Irimescu cu Fălticeniul.

Simpozionul “Irimescu – arc peste timp” a fost urmat de un microconcert cameral susținut de Cvartetul de coarde ICAR al Colegiului de Artă “Octav Băncilă” din Iași.

Ne bucurăm că ne-ați călcat încă o dată pragul. Pentru cei care veniți pentru prima dată la noi, suntem bucuroși pentru experiența dumneavoastră. Bucuria noastră este cu atât mai mare pentru că ne-am adunat pentru a celebra 115 ani de la nașterea maestrului Ion Irimescu.” – Preotul Teodor Brădățanu, Managerul Muzeului de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni.

Dragi prieteni ai maestrului Ion Irimescu, dragi prieteni ai Fălticeniului, sunt onorat că astăzi putem să sărbătorim împreună 115 ani de la nașterea maestrui Ion Irimescu. După o slujbă frumoasă și emoționantă la Biserica din Oprișeni, la mormântul maestrului Ion Irimescu, suntem aici împreună pentru a ne aminti cu drag despre opera, viața și omul Ion Irimescu. Sunt onorat că la această manifestare sunt prezenți foarte mulți dintre prietenii maestrului Ion Irimescu și vă mulțumesc în numele comunității locale pentru prezența și gândurile dumneavoastră bune. Este extrem de important să sărbătorim așa cum se cuvine un om care este un simbol pentru municipiul Fălticeni.” – Prof. Cătălin Coman, Primarul Municipiului Fălticeni.

Iată că ne afăm astăzi la Muzeul de Artă Ion Irimescu, a doua casă a maestrului, o instituție unică la nivel național, pentru că aici se află cea mai mare colecție de autor din țară. Practic, noi aici avem operele și sufletul maestrului Ion Irimescu care, ca într-un sanctuar, și-a adunat lucrările în muzeul său de la Fălticeni, transformând până la urmă orașul Fălticeni într-o metropolă a artei. Iar orașul Fălticeni se mândrește cu Muzeul Ion Irimescu, cu valorile sale, cu oamenii săi de seamă. Nu întâmplător aici avem o Galerie a Oamenilor de Seamă. Fălticeniul este, până la urmă, un oraș muzeu. De aceea, edilii acestui oraș, întreaga comunitate fălticeneană, au misiunea nobilă și continuă de a face cunoscute aceste valori, de a le promova, mai ales în rândul tinerilor. Iată că, tot prin grija edilului, prin grija comunității fălticenene, astăzi aniversăm 115 ani de la nașterea maestrului Ion Irimescu. În acest fel dumneavoastră vă faceți datoria de a păstra vie și amintirea și însemnătatea maestrului. Dar, valoarea acestui muzeu, valoarea operei pe care ne-a lăsat-o moștenire maestrul depășește granițele județului, de aceea consider că, în continuare, avem obligația de a transforma acest muzeu dintr-un muzeu cu însemnătate locală într-un muzeu de importanță națională.” – Mirela Adomnicăi, Prefectul Județului Suceava.

Îmi exprim, ca în fiecare an, în acest moment, emoția și bucuria să particip la acest eveniment, pentru că eu cred sincer că este principalul eveniment al Fălticeniului. Acest eveniment este adresat celui mai important om al Fălticeniului, cel care a făcut cel mai mult pentru Fălticeni, maestrul Ion Irimescu. Cuvintele sunt de prisos. Cred că personalitatea maestrului și opera dumnealui nu apațin unui grup de oameni sau altui grup, în funcție de apartenența la o structură socială sau după apetența pentru cultură. Aparține tuturor fălticenenilor, aparține județului Suceava, aparține României, și cred că, fără nicio exagerare, aparține umanității. De aceea, cu toții avem obligația să-l aniversăm sau, după caz, să-l comemorăm, cu toții avem însă și dreptul să ne bucurăm de ceea ce ne-a lăsat. Importante sunt faptele, iar noi astăzi beneficiem de faptele dumnealui. Vom face tot ceea ce ne stă în putință săi respectăm și să-i promovăm opera.” – Prof. Alexandru Rădulescu – Deputat.

“Mă bucur să văd atâta lume prezentă aici pentru a comemora un artist de excepție care a făcut acest dar de excepție orașului Fălticeni. Aș prelua, pentru a vă acorda tot sprijinul, ideea doamnei prefect, aceea de a face din patrimoniul acestui muzeu un patrimoniu cunoscut nu numai în țară ci și în afară. În acest moment, din păcate, muzeele din Fălticeni, nefiind acreditate, sunt catalogate la nivel de muzee de interes local. Nu putem să spunem că patrimoniul pe care îl are Fălticeniul este de interes local. Vă acord tot sprijinul pentru a face toate acele demersuri administrative, pentru a schimba această situație care nu este tocmai cea mai fericită.” – Mihaela Iacob, reprezentanta Ministerului Culturii.

În curând se va așterne încă o primăvară peste amintirile maestrului nostru drag. El vrea să ne știe mereu împreună, ne unește, ne face mai puternici și mai motivați, pentru a alege tot ce este bun și frumos. Dacă suntem prezenți astăzi aici, înseamnă că zestrea spirituală a artistului este pe mâini bune și sigure, și că ea se sprijină de atenția și dragostea noastră a tuturor deopotrivă: privitori, admiratori, lucrători și diriguitori. Să ieșim așadar din cotidianul atât de smintitor și să trăim acea oră dulce și rară a timpului împreună alături de amintirea marelui artist.” – Prof. Gheorghe Dăscălescu, fost director al Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

“În urmă cu 15 ani,  reprezentam aici Ministerul Culturii pentru Centenar (centenarul nașterii maestrului Ion Irimescu – n.n.), un eveniment de amploare națională, pentru că maestrul Ion Irimescu avea prin biografie, la suta de ani pe care o împlinea, o asemenea anvergură. Începuse la Râmnicu Vîlcea, ajunsese la Cluj, trecuse practic, până a ajuns la București, prin capitalele artistice ale României. Contemporan cu marii creatori ai perioadei interbelice și martor a două războaie și a unei revoluții. O personalitate pe care atunci administrația culturală, în frunte cu academicianul Răzvan Teodorescu, a considerat că trebuie împinsă spre elogiul național. Prima elogiere este din 1943, când un ministru de mare amploare, Ion Petrovici, îl recomanda pentru o sancțiune regală. Regele Mihai este primul care îi acordă atributele unei medalii. I-a urmat, în deschiderea comunismului, Ion Pas, scriitor de foarte serioasă și solidă personalitate, și a fost continuată apoi de la Ion Caramitru până la Răzvan Teodorescu. Este așadar o personalitate pe care o evocăm bucurând țara și făcând să se încline încă o dată fălticenenii la ceea ce a însemnat acest creator. Creator care în plină perioadă a realismului socialist, și stau martore lucrările sale, s-a aplecat spre ceea ce nu are ideologie, decât una, a frumosului.” – Prof. univ. Ioan Opriș

“Multe s-au adunat în viața acestui om, și important este că el a fost todeauna, în ciuda încercărilor, deasupra lucrurilor, privind cu o anumită seninătate, înțelepciune, și cu un umor de factură cu totul specială, acel umor alchimic moldovenesc, în care inteligența, humorul de subțire calitate, bunătatea, se întâlnesc într-un chip cu totul special. Îmi amintesc de acest tip de întâlniri care aveau loc aici în fiecare an, se petreceau înaintea Centenarului maestrului Ion Irimescu, și cei care vorbeau, unii mai bine, alții mai șchiop, toți îi urau maestrului <să ne vedem la centenar, maestre>. În final Ion Irimescu, după ce cuvânta, ca un înțelept din vechime, ca înțeleptul tribului său, spunea <dragii mei vă mulțumesc pentru urările pe care mi le-ați făcut, să am parte de centenar, dar tare m-aș bucura dacă și mulți dintre dumneavoastră veți putea să fiți prezenți la Centenar>, nu în sensul prezenței fizice ci în sesul prezenței existențiale. A fost un om care a reușit mereu să se ridice deasupra vremurilor și este pilduitor în această privință felul în care și-a gândit posteritatea.” – Scriitorul Grigore Ilisei.

Când am fost invitată, și vă mulțumesc mult pentru această invitație, am simțit o bucurie extraordinară, dar am fost cuprinsă și de o emoție extraordinară pentru că am venit ieri și m-am dus prin locurile, pe străzile, pe la urmele caselor, pe la mormintele Cazabanilor, dar în același timp și o admirație extraordinară pentru dumneavoastră, toți cei din Fălticeni, aș zice acest pământ binecuvântat. Acest pământ care, dacă îmi permiteți termenul, a rodit atâtea personalități. Stăteam și mă gândeam: Nicu Gane, Creangă, Sadoveanu, Horia și Eugen Lovinescu, Millo, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu Birlic, Theodor Tatos, și câți alții. M-am întrebat întotdeauna, cum a fost posibil, cum este posibil să existe așa ceva în România și noi să nu facem mai mult, pentru că sunt foarte puțini cei care știu de Fălticeni și de cei care vin din Fălticeni. Și mă gândeam ieri, când mă plimbam, dacă cumva în Europa există așa ceva. Poate, dacă fiecare dintre noi am face, acolo unde suntem, un pic mai mult pentru păstrarea vie a acestei memorii, ar fi extraordinar.” – Olimpia Coroamă, președinta Asociației Memorie și Speranță, reprezentantă a familiei maestrului Ion Irimescu, pe ramura legăturii cu familia Cazaban.

“Din postura mea de muzeograf, am fost profund impresionat de cum arată muzeul acesta și eu cred că este o mândrie pentru orice comunitate să aibă un astfel de muzeu. M-a impresionat modul în care a fost prezentată colecția de către muzeograful de serviciu, căruia îi mulțumesc pentru efortul extrordinar și profesionalismul de care a dat dovadă. Muzeografia românească, și patrimoniul, au nevoie de specialiști dar din păcate în lumea reală se întâmplă lucruri foarte grave. Nu au venit  specialiștii de care aveam nevoie în muzee, iar legislația nu a fost atât de permisivă și nu a fost în slujba patrimoniului.  Vin aici în calitate de vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Petru Lucaci, președintele nostru, când am plecat, a zis <ai grijă să reprezinți cu cinste uniunea>. Păi cum să nu fac acest lucru, pentru că am venit la cel care ne-a fost președinte între 1978 și 1990. Dar ce era Uniunea atunci, și ce este acum, din păcate…” – Gheorghe Dican, vicepreședintele UAP România.

“Sunt foarte bucuroasă și foarte onorată că mă aflu aici, împreună cu dumneavoastră, la 115 ani de la nașterea maestrului Ion Irimescu. Cu toate acestea, regret din inimă o absență, faptul că în acest an nu a mai ajuns, ca în mulți ani înainte, bine primit și cu drag ascultat, criticul, istoricul de artă Gheorghe Macarie, stins din viață în 10 ianuarie. Mă bucur foarte mult că este aici doamna Olimpia Coroamă. Văd în prezența domniei sale un simbol al familiei, a familiei de sânge, care continuă să suțină și să promoveze imaginea personalității și a creației maestrului Ion Irimescu.” – Scriitoarea Doina Cernica.

“De 15 ani circul spre Fălticeni și înapoi acasă la Chișinău. Cu 15 ani în urmă m-a adus aici casa din deal a lui Mihail Sadoveanu, unde am lansat o carte, intitulată ca și romanul istoric Neamul Șoimăreștilor, a mea se numește Neamul Șoimăreștilor – 500 de ani de istorie. Tot atunci am vizitat prima dată o parte din expoziția ce era aici, iar în al doilea an am revenit la Fălticeni ca să mă întâlnesc cu maestrul Ion Irimescu. Am venit și am reușit să-l conving, să-l scot în oraș. L-am convins foarte repede. Câteva ore am umblat prin oraș, am făcut fotografii, și la casa din deal, și aici în fața muzeului, și la Mihai Eminescu, și la Mănăstirea Buciumeni, și am câteva imagini cu dumnealui extraordinare. Eu le păstrez cu sfințenie pentru că am fost un norocos să-l cunosc personal. Am văzut cât este de mare, am văzut ce expoziții extraordinare are. Sunteți niște norocoși aici în Fălticeni.” – Prof. univ. Vasile Șoimaru (Chișinău).

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI