Jumătate de secol de învățământ la Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” din FălticeniLocal

Jumătate de secol de învățământ la Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” din Fălticeni

       Accesări: 845

Timp de o săptămână, în intervalul 17-24 noiembrie 2017, la Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” din Fălticeni au fost organizate manifestări dedicate celor 50 de ani de existență ai instituției.

Elevi, cadre didactice, părinți, au fost angrenați în derularea numeroaselor activități  programate în cadrul școlii, ne-a informat consilierul educativ, prof. Elena Pașcovici.

Zilele școlii au debutat cu a 5-a ediție a Concursului interșcolar interdisciplinar “Sadoveniana”, coordonat de profesoara Cristina Stoleriu. Au participat echipeaje de la școlie din municipiu și din zona Fălticeni. Și în acest an, concurenții au avut de parcurs două probe.

La proba teoretică, („Sadoveanu-viața și opera ; Sadoveanu la Fălticeni), primul loc a fost ocupat de echipajul școlii gazdă, urmat de echipajul Școlii Gimnaziale „Artur Gorovei„ Bunești (coordonator-prof. Ania Alina Mocanu) și cel al Școlii Gimnaziale Bogdănești (coordonator-prof. Nicoleta Ursuțu). Juriul prezidat de profesorul Nelu Mihăilă, a acordat și o mențiune echipajului Școlii Gimnaziale din Dolheștii Mici (coordonator-prof. Gianina Agafița).

Dolheștenii s-au revanșat la Proba artistică (dramatizare după una dintre operele marelui scriitor). Școala din Dolhești s-a clasat pe primul loc, urmată în clasament de Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu„ Fălticeni (coordonator-prof. Ovidiu Moroșanu) și Școala Gimnazială Bogdănești. O mențiune a fost acodată Școlii Gimnaziale „Artur Gorovei„ Bunești

Un alt eveniment de tradiție a fost Concursul interșcolar „Miss Lizuca”, organizat în parteneriat cu toate grădinițele și școlile din Municipiul Fălticeni. Ideea acestui concurs i-a aparținut, în urmă cu mai mulți ani, doamnei Adriana Baltazar.

Frumos costumate și emoționate, cele 20 de Lizuci și-au rostit monologul cu mult talent. Nu au lipsit Patrocle, Floarea Soarelui, răchita din Dumbrava Minunată.

Juriul a fost în dificultate și a acordat premiul I acestor fetițe minunate, îndrumate de doamnele profesoare și de părinții care le-au fost alături.

 

„Carnavalul de poveste” nu putea lipsi de la Zilele Școlii „Mihail Sadoveanu”!

Elevii claselor primare au fost de nerecunoscut, în costume viu colorate, purtând măști și accesorii deosebite. Profesorii, părinții, bunicii au fost copleșiți de atâtea povești. Costumele lor au fost premiate, desigur, apoi s-a trecut la cântec și dans.

A venit apoi rândul elevilor claselor V-VIII să-și manifeste bucuria de a fi împreună pe ritmuri muzicale. Este drept că nu a fost un carnaval în adevăratul sens al cuvântului, dar dansul și veselia i-au inspirat și orele petrecute în sala de sport au fost dovezi de măiestrie…

Au fost realizate expoziții de desene ale elevilor: „Talent și culoare” (elevii claselor primare) și „Imagini din opera lui Mihail Sadoveanu”(elevii claselor V-VIII). Responsabilii acestei activități au fost doamnele profesoare Chiruță Simona și Baciu Elena.

De asemenea, elevii Clasei Pregătitoare A, împreună cu părinții lor au realizat colaje cu tema „Roadele toamnei” (prof. Lupu Maria).

Bibliotecara Stan Doriana a organizat o nouă expoziție cu informații despre Sadoveanu, Casa din deal, casele memoriale de pe vechea Uliță a Rădășenilor. Sculptorii în bostani (mari și mici) s-au întrecut în imaginație și i-au transformat în personaje de poveste (tradițională sau contemporană, pentru toate gusturile). Holurile școlii s-au transformat în spațiu expozițional.

Vineri a avut loc încheierea festivă a Zilelor Școlii, în cadrul unui eveniment găzduit de Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților locale, ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, directorii instituțiilor de învățământ din Fălticeni, foștii profesori ai școlii (în prezent pensionari), membri ai Asociației de Părinți, foști elevi ai școlii, sponsorii manifestărilor.

Au luat cuvântul directorul școlii, profesorul Moroșanu Ovidiu, care a vorbit despre trecutul, prezentul și perspectivele școlii, profesoara Nechifor Cristina – directorul Colegiului Național „Nicu Gane”, fostă elevă a școlii, inspectorul școlar Cornia Ghiorghi, profesor și fost director al școlii, care a transmis mesajul Inspectoratului Școlar Suceava, profesorul Bulboacă Constantin, precum și Silviu Rusu ( reprezentantul primarului municipiului Fălticeni).

Emoția s-a simțit în glasurile tuturor. Fiecare, într-un fel sau altul, a fost marcat de trecerea prin Școala numărul 3.  A fost ținut un moment de reculegere în memoria colegilor profesori care ne-au părăsit prea curând.

A urmat un frumos și divers program artistic: corul școlii, clasele V-VIII (prof. Apopei Mirabela), soliști de muzică ușoară, muzică folk, muzică populară, beatbox, soliști instrumentiști (vioară, orgă, chitară), dansuri moderne, dansuri populare, recitatori, scenete („Dumbrava Minunată” și „Scandal în oala cu ciorbă”), recitaluri ale unor absolvenți.

Manifestările organizate în această perioadă vor fi relatate, cu siguranță, pe larg, de redactorii revistei școlii „SMS Magazin”, care au fost la datorie, pentru a pregăti numărul 10 (număr aniversar).

ȘTIRI