Județul Suceava sub atenționare Cod galben. Meteorologii prognozează instabilitate atmosferică accentuatăActualitate

Județul Suceava sub atenționare Cod galben. Meteorologii prognozează instabilitate atmosferică accentuată

       Accesări: 953

După atenționările de vreme rea din perioada sărbătorilor pascale, care din fericire au ocolit Fălticeniul, meteorologii au emis, în dimineața zilei de marți, o informare meteorologică pentru intervalul 30 aprilie, ora 14 – 1 mai, ora 21.

Sunt prognozate perioade cu instabilitate atmosferică accentuată (averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină).

Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp.

Fenomenele vor fi mai frecvente și mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice și centrale, iar în a doua parte a zilei de marți (30 aprilie) și la începutul nopții de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în Muntenia, Moldova și Dobrogea.

În cursul zilei de 1 mai, vântul va avea local și temporar intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 și 55 km/h.

Județul Suceava sub atenționare Cod galben

În noaptea de marți spre miercuri (30 aprilie/1 mai) și la începutul zilei de miercuri (1 mai) în Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei și Crișanei și local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

MAI anunță că este pregătit să intervină în cazul unor situații de urgență

În contextul emiterii atenționărilor meteo de Cod galben, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, în această după-amiază, că efectivele sale sunt pregătite să intervină în sprijinul persoanelor afectate.

Efectivele MAI sunt în continuare mobilizate pentru a interveni rapid în teren, în cazul producerii unor situații de urgență cu efecte negative asupra populației, precum și pentru menținerea ordinii și siguranței publice în perioada minivacanței de 1 Mai.

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca, pe timpul intensificării vântului și a căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

MAI recomandă celor care călătoresc în zonele vizate de codul galben să se informeze asupra condițiilor de drum, să adapteze viteza la condițiile meteo și să respecte indicațiile autorităților, în special în situația în care, pentru evitarea blocajelor, pe anumite segmente de drum circulația ar putea fi restricționată.  

ȘTIRI